Белия дом отрече твърденията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп

...
Белия дом отрече твърденията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп
Коментари Харесай

Белият дом: Няма да сменяме Тилърсън

Белия дом отхвърли изказванията, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп има намерение да смени държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео, съобщи Българска национална телевизия. Това се наложи, откакто " Ню Йорк Таймс ", " Вашингтон Поуст " и други медии оповестиха, че се готви такава промяна до няколко седмици. Публикациите станаха мотив да се напомнят разликите сред президента и държавния секретар по редица значими въпроси.

Планът за подмяна на държавния секретар Рекс Тилърсън с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео е съществена тематика в западния щемпел, въпреки да беше непризнат от Белия дом.

" Днес президентът беше тук с държавния секретар. Те започнаха среща с задграничен водач и не престават да работят дружно, с цел да завършат тази невероятна година ", означи Сара Хъкаби Сандърс, представител на Белия дом.

Запитан от кореспонденти, самият Доналд Тръмп не разяснява новината, само че беше безапелационен: " Той е тук. Рекс е тук ".

" Тази заран има новинарски известия, които желая да разясня. Моят ангажимент към триумфа на нашия президент и страната ни е толкоз мощен, колкото беше в деня, когато одобрих да стана държавен секретар ", разяснява пък самият Тилърсън.

Известно е, че Тръмп и Тилърсън са на разнообразни отзиви по редица значими въпроси, като съглашението за нуклеарната стратегия на Иран и ракетните опити на Северна Корея. Твърди се, че държавният секретар в частен диалог е нарекъл Тръмп " дебил ". Президентът обществено го разкритикува, че " си губи времето " с опитите да откри дипломатически контакт с Пхенян. Но и Тилърсън отхвърли, че се кани да се раздели с поста си.

Евентуална подмяна на Тилърсън с Помпео би означавала фрапантна смяна в Държавния департамент. Сегашният държавен секретар е прочут като прагматичен и сдържан. Шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ би се държал като " ястреб " по основните външнополитически тематики, разяснява " Ню Йорк Таймс ". Уволнение на Тилърсън би било казус, държавен секретар не е бил уволняван повече от един век, написа още пресата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР