Белград/Прищина. Ситуацията в косово е такава, че който нанесе удар

...
Белград/Прищина. Ситуацията в косово е такава, че който нанесе удар
Коментари Харесай

EurAsia Daily: Експерт: Нова война в Косово не е по силите на Сърбия

Белград/Прищина. „ Ситуацията в косово е такава, че който нанесе удар първи – Косово или Сърбия – той и ще загуби “, съобщи пред съветското електронно издание EurAsia Daily военният специалист от Центъра за стратегическа обстановка и създател на книгата „ Югославската война “ Олег Валецкий, в материал показан без редакторска интервенция.
Напомняме, че ситуацията в принудително отнетото от Сърбия Косово напоследък още веднъж се изостри. Конкретно, на 26 март в Косовска Митровица беше хванат шефът на сръбската държавна Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич от албанските терористи. Похищението на сръбския служител се случи при цялостното безучастие на интернационалната задача EULEX, отговаряща за съдействието с „ полицията “ на сепаратистко Косово.
Според думите на специалиста, в случай че се погледна на казуса от чисто военна позиция, взимайки във внимание обстановката от 1998 година, то ситуацията не наподобява доста удобно за сръбската страна. През 1998 година в Косово беше ситуиран Прищинският корпус на армията на Съюзна Република Югославия, в състава на който влизаха две моторизирани и две механизирани бригади, подсети той. Освен това в Косово бяха ситуирани две ескадрили МиГ-21, едно спецподразделение (т.н. червени барети) и специфични отряди на полицията. Общата бройка на армията на СРЮ и сръбската полиция в района възлизаше на към 20-30 хиляди души, заяви Валецкий.
„ Въпреки това, съгласно данните на самите сърби, в случай че вземем книгата „ Тероризмът на албанските екстремисти в Косово “ на полковниците Мялковски и Дамянов, през лятото на 1998 година албанците са направлявали 40% от територията на Косово. Затова никога те не би трябвало да бъдат подценявани “, означи съветският специалист.
В същото време, по формалните данни тъй наречените Армия за избавление на Косово (АОК) е имала в своя състав към 20-25 хиляди души, въоръжени главно с леко оръжие и разпределени в към 150 разнообразни бригади, продължи специалистът.
„ Що се касае до настоящото състояние, тук обстановката е такава: албанците, употребявайки силите, с които разполагат – това главно са Силите за сигурност на Косово – са в положение да завладеят Северно Косово, където сега няма проведени сръбски военни групи. Независимо от това, те ще се въздържат от сходни дейности, тъй като това би станало непосредствено нарушаване на всички настоящи контракти и Сърбия би получила претекст да вкара армия и сили за сигурност там “, счита Олег Валецкий.
Експертът обърна внимание на това, че самата Сърбия, в случай че се регистрира настоящият състав на Въоръжените сили, не превъзхожда по бройка и съоръжение с бойна техника същият Прищински корпус от 1998 година и придадените към него подразделения на полицията.
„ Ако тогава Прищинският корпус имаше огромни проблеми с албанските партизани, то какво ще стане в този момент, в случай че числеността на цялата сръбска войска е към 25 хиляди души и в нейния състав влиза единствено една бригада със особено предопределение и, в случай че не греша, четири оперативни бригади. Като цяло, към днешна дата, сръбската войска не е в положение да притегли повече от 10 хиляди души за интервенция в Косово в случай че не разгласи готовност, като към тях, може би, би трябвало да се прибавят още пет хиляди служители на реда. Това очевидно е незадоволително за пълномащабна война “, допусна Валецкий.
Според думите на специалиста, в случай че огледа картата на Косово, дори невоенен експерт може да забележи, че в случай че Сърбия вкара армия в района, то тя незабавно ще попадне в тясно гърло, което минава през планинските региони към Косовска Митровица. При опит за по-нататъшно напредване, тази армия ще бъде принудена да води боеве в градски условия в Южна Митровица, твърди Валецкий.
„ Албанците, макар противоположното мнение в Белград, няма да бягат. Това го знаят всички сърби, взели участие във войната в Косово през 1998-1999 година. Всяко въоръжено нахлуване на сръбската войска може да докара до тежки последици. Освен това, Армията на Сърбия, според подписаните от Белград контракти, не може да влезе на територията на Косово и откъм страната на общините Прешево, Буяновац и Медвежа, защото там работи тъй наречените Кумановски контракт, подписан след извеждането на сръбските сили за сигурност от Косово. Сърбия няма право да вкарва армия там. Ако го направи, по този метод тя ще наруши още един интернационален контракт “, акцентира специалистът.
Освен това, добави Валецкий, албанците, с изключение на личните „ сили за сигурност “, имат доста количество оръжия в ръцете си. „ През 2000-2001-а година те към този момент демонстрираха, че техните незаконни отряди могат да изнесат войната на непозната територия. Те водиха война в Южна Сърбия (Прешево, Буяновац), а по-късно и в Македония. Независимо от това, че на територията на Косово тогава се намираха силите на КФОР (около 50 хиляди военнослужещи от разнообразни страни), албанските въоръжени формирования съумяха да водят два обособени спора. В сходни условия и в случай че се развие този сюжет, това може да докара до огромна война, в която сърбите в Северно Косово ще се окажат в самия епицентър на бойните дейности “, заключи Валецкий.
Както заяви EA Daily, министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по-рано съобщи, че Белград продължава да избира разговора с албанската страна и няма желание да води военни дейности и да устройва провокации, само че освен това ще пази своите ползи. Дачич съобщи, че не си коства да се разисква в медиите вероятността за боен спор, като добави, че заявката за кардинален отвод от сходен вид ще бъде равностоен на апел към сепаратистите „ да атакуван умерено “.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР