Белград. Охранителна камера засне момента на убийството на Любомир Макрович

...
Белград. Охранителна камера засне момента на убийството на Любомир Макрович
Коментари Харесай

„Политика“ : Ултрас фракциите на Партизан и Цървена звезда са вкопчени в смъртоносна война на нарко-картелите по улиците на Белград

Белград. Охранителна камера снима момента на убийството на Любомир Макрович – Киче, един от водачите на ултрас фракцията на Партизан – „ Алкатраз “. На черно-бял клип, който изтече в публичното пространство, се вижда по какъв начин Маркович стои на тротоара до автомобил, пред „ балон “ за мини футбол с група млади мъже, написа белградският всекидневник „ Политика “ в материал, показан без редакторска интервенция.
Нападателят с качулка се доближава към него откъм гърба. Като че ли Маркович вижда револвера на нападателя или го разпознава. След това той се втурва към другата страна на улицата през платното. Убиецът тича зад него и създава няколко изстрела, а Маркович пада на земята.
Нападателят се доближава и стреля по него последния, гибелен изстрел. Мотивът за това ликвидиране към момента не е прочут, само че се спекулира, че става въпрос за надзор върху продажбата на опиати в сръбската столица.
Да напомним, че Маркович беше в пандиза поради убийството на френския жител и последовател на Тулуза Брис Татон. Заради това закононарушение той бе наказан на 30 години затвор, само че присъедата му бе преразгледана и понижена на 13 години и 2 месеца и той излезе от пандиза през 2017 година. Беше част от остарялото потомство в ултрас групировката „ Алкатраз “, отпред на която тогава беше Милош Радисавлевич – Кими.
Крминологът Добривой Радованович изясни пред „ Политика “, че клановете на „ навиячите “ са доста мощни, като зад тях стоят лица от клубовете, както и някои хора от върха на страната. Фенските организации в действителност са нарко кланове, прецизира криминологът.
„ Няма специалност фенски водач. Това е единствено краткотрайно занятие, което им отваря вратата за другата страна. Най-често те се занимават с наркотрафик. Това са хора, които се предават едни други и по тази причина се стига до безредици и убийства “, продължава Радованович.
Той акцентира, че най-големият проблем е, че тези така наречен водачи на навиячите увличат огромен брой младежи и вършат от тях дилъри на дрога. Добавя, че всичко се прави зад паравана на така наречен фенщина. По-късно тези младежи страдат във войната сред ултрас фракциите, които се борят за дяловете в пазара на дрога, както и за това кой ще разпределя опиатите.
„ За страната не е мъчно са се оправи с това, както мнозина си мислят, само че някои в страната имат интерес нещата да останат по този начин. Полицията също е подвластна от страната и по тази причина не се позволяват случаите с самостоятелните убийства на водачите на почитателите “, счита Добривой Радованович.
Убийството на Любомир Маркович Киче припомня за ликвидирането на огромен брой навиячи на Партизан (петима единствено за последните четири години). По сходен метод бе погубен и Александър Станкович, прочут още като Сале Мутави, който бе убит на 13 октомври 2016 година, до момента в който влизаше в колата си наоколо до Централния затвор.
На погребението участваха представители на управлението на футболен клуб „ Партизан “ и някои футболисти, което провокира огромно неспокойствие в обществеността.
След убийството на Сале Мутави, футболистите на Партизан излязоха на мача срещу Вождовац с фланелки с неговия лик. Станкович беше един от „ най-мощните “ навиячи в южната естрада на Партизан, а неговото ликвидиране подвигна и управлението на сръбската полиция на крайници.
Тогава полицейският министър съобщи, че страната стартира война против мафията. Въпреки това убийството не е позволено и до момента. Почти всяка година в Сърбия се ликвидира някой „ бележит “ ентусиаст.
Ален Костич Куби беше водач на почитател група „ Забранени “. Убит е при пукотевица от Калашников в Железник през август 2016 година По-рано е ранен през 2013 година. Лидерът на ултрас фракцията Young Boys на Партизан, 24-годишният Александър Йоксич - Джокса, беше погубен в Раковица на 29 септември 2015 година Неизвестен нападател изстреля четири патрона и даже изпрати пети – надзорен – в главата.
Сред навиячите на Партизан, които към този момент не са сред живите, са:
Александър „ Саша “ Пантич, погубен в сборичкване сред „ Делие “ (Най-голямата ултрас формация на Цървена звезда – бел. „ Фокус “) и „ Гробарите “ (навиячите в ултрас трибуната на „ Партизан “) в Биелина през септември 2018 година, Демир Джукич, смъртно ранен на 9 юни 2017 година, след кавга сред „ Делие “ и „ Гробарите “, Владимир Живкович – Влайко, член на „ Забранените “, който беше наръган и погубен на Карабурмите от последователи на ОФК Београд, Иван Перович – погубен през октомври 2011 година.
Александър Роганович, един от водачите на навиячите на „ Цървена звезда “, беше ликивидиран през септември 2015 година пред къщата, където е живял във Ветерник. През май 2014 година е погубен Велибор Дунич, водач измежду навиячите на „ Звезда “. Той е погубен в джип пред сладкарницата „ Джимис “ на Дунавския пристан в Белград. Душан Грияк, водач на една от фенските групировки на ФК „ Рад “ (Белград), бе премахнат през юни 2012 година на паркинга пред Центъра „ Сава “.
Горан Клещан Боске, член на фенската група „ Шедоус “, единственият в този лист не беше погубен, той умря във фитнес зала в Белград. Клещан беше прочут с това, че е заплашвал журналистка на име Бранкица Станкович, която проверява мръсния бизнес на хулиганите.
На мач сред Партизан и Шахтьор на 16 декември 2009 година, навиячите от южната естрада скандираха за Бранкица Станкович следното: „ Отровна си като змия, ще свършиш като Чурувия " (Славко Чурувия – сръбски публицист, погубен от двама маскирани мъже на 11 април 1999 година – бел. „ Фокус “).

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР