Белгийският министър за социалните въпроси и общественото здраве Франк Ванденбрук

...
Белгийският министър за социалните въпроси и общественото здраве Франк Ванденбрук
Коментари Харесай

Белгия отправи питане към Румъния за качеството на зъболекарските дипломи

Белгийският министър за обществените въпроси и публичното здраве Франк Ванденбрук се е свързал с румънските управляващи, с цел да разбере по какъв начин те наблюдават за качеството на дипломите за зъболекарско обучение, откакто бяха получени сигнали за зъболекари измамници, практикуващи в Белгия, съобщи белгийската новинарска организация Белга, представена от Българска телеграфна агенция.

В сряда вестник „ Стандард “ (De Standaard) заяви, че Фламандската асоциация на зъболекарите има въпроси за качеството на издаваните в Румъния дипломи по дентална медицина, които се продават в частни образователни заведения в страната.

„ Поддържаме контакт с румънските ни сътрудници, полемиките са градивни и се работи по решения, които да подсигуряват качеството и достоверността на дипломите по дентална медицина “, сподели Ванденбрук в изказване за медиите.

„ Смятаме здравното съдействие сред нашата страна и Румъния за доста значимо. Много румънски лекари и здравни експерти работят в Белгия, както и в доста други страни членки на Европейски Съюз “, съобщи той.

„ По този метод ние в Европа демонстрираме взаимност между тях и оказваме помощ на здравните експерти от цяла Европа да облекчат дефицита на здравни служащи, с който се сблъскваме. Важното е, че качеството на грижите за пациента постоянно е преди всичко “, акцентира министърът.

Зъболекарите с акредитация от чужбина, които желаят да практикуват в Белгия, би трябвало да получат публично признание на дипломата си. В рамките на Европейски Съюз обаче съществува механизъм за автоматизирано признание, който се основава на взаимно доверие във връзка с условията към дипломите.

Проблемите с качеството на дипломите са отговорност на федералните провинции. Щом доставчиците на здравни услуги стартират да правят активност и зародят проблеми с фактурирането или качеството на грижите, националните органи могат да се намесят, както при другите снабдители на здравни услуги. Това се прави от Службата за здравна оценка и надзор или от Надзорната комисия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР