Белгийският крал Филип е приел оставката на вицепремиера и министър

...
Белгийският крал Филип е приел оставката на вицепремиера и министър
Коментари Харесай

Белгийският външен министър Софи Уилмес подаде оставка

Белгийският крал Филип е приел оставката на вицепремиера и министър на външните работи Софи Уилмес, оповестиха локални медии.

Отбелязва се, че Уилмес не напуща политиката, а ще се върне като народен представител във федералния парламент. В края на април тя се отдръпна краткотрайно от работата на държавното управление, с цел да поставя грижи за брачна половинка си Кристофър Стоун, болен от рак на мозъка.

В оставката си Уилмес е отбелязала, че заболяването на брачна половинка ѝ ще бъде сложна борба и че желае да бъде до него и до децата им, а работата ѝ в държавното управление не би разрешила това. Премиерът Александер де Кро съобщи, че Уилмес прави самоуверен избор и че постъпката ѝ е мотив да се оцени смисълът на живота и какво в него е най-важно.

Уилмес влезе в политиката през 2014 година и година по-късно бе назначена за министър по бюджета. Тя взе участие в две държавни управления на тогавашния министър председател Шарл Мишел. В края на 2019 година Уилмес бе избрана за длъжностен министър председател и управлява първия отговор на Белгия против пандемията от коронавирус до октомври 2020 година и съставянето на новото постоянно държавно управление.

В началото на тази година локални медии показаха името ѝ като един от вероятните претенденти за идващ общоприет секретар на НАТО. Междувременно мандатът на сегашния началник на пакта Йенс Столтенберг бе още веднъж продължен с една година поради началото на войната в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР