Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен

...
Белгийските власти потвърдиха смъртта на Абдесалем Ласуед (45 г.), установен
Коментари Харесай

Атентаторът от Брюксел е убит, търсят се съучастници

Белгийските управляващи потвърдиха гибелта на Абдесалем Ласуед (45 г.), открит като причинител на снощния атентат в Брюксел, при който бяха убити двама шведски жители, а техен съотечественик бе тежко ранен. Според министъра на вътрешните работи Анели Верлинден е допустимо нападението да е дело на терористична клетка. Издирват се съучастници , посочи полицията.

По данни, представени от локалните медии, Ласуед е бил мигрант от Тунис, който през 2019 година е изискал леговище в Белгия, само че е получил отвод . Не се е удостоверила информацията, че в Тунис той е бил преследван за терористична активност и е изяснено, че в родината си е бил регистриран за дребни престъпления. Във видео, публикувано онлайн, терористът съобщи принадлежност към групировката " Ислямска страна ". По последни данни нощес нападателят е употребявал автомат AR-15, а не " Калашников " .

Белгийските служби за сигурност са очаквали терористичен удар след събитията в Израел и Газа, само че не са планували нахлуване против жители на Швеция , където неколкократно бяха изгаряни копия на Корана, разясниха в изявленията локални специалисти. Според тях полицията е била готова за нападение против представители на еврейската общественост . По тази причина снощният футболен мач сред тимовете на Белгия и Швеция в Брюксел не е бил анулиран, разясняват те.

Експерти оповестиха в навечерието на вчерашното нахлуване, че в Белгия се водят на доклад към 600 радикализирани ислямисти и джихадисти. Мнението на специалистите е, че сходни набези е най-вероятно да се правят от непрекъснато пребиваващи в страната, а не от пристигнали от чужбина терористи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР