Белгийски консорциум има намерение да инвестира в България над 1

...
Белгийски консорциум има намерение да инвестира в България над 1
Коментари Харесай

Белгийски консорциум ще инвестира в България 1 млрд. евро за производство на батерии

Белгийски консорциум има желание да влага в България над 1 милиард евро в произвеждане на литиево-йонни акумулатори за коли, разгласи министър председателят Николай Денков, представен от БНР.

Очаква се инвестицията да обезпечи над хиляда работни места, като е планувано в Пловдив да има развойна база, заводът да бъде в Стара Загора, в Бургас да има апаратура, където отработените акумулатори да бъдат рециклирани и от тях да бъдат извличани скъпи метали.

Денков беще безапелационен, че околната среда няма да бъде застрашена:

" Колегите обърнаха особено внимание, че в случай че се появят дори следи от сходни детайли в техните индустриални линиии, това би им основало проблеми в производството. Те самите са заинтригувани да пазят техните производства чисти от това, което назоваваме токсични детайли при другите акумулатори ".

Допълнителната държавната помощ към инвестицията ще се съгласува по разпоредбите с Европейската комисия поради високия размер, само че за региона на Стара Загора тя може да бъде и над 40 % за машините и оборудването, а за Пловдив и Бургас - над 20 %, добави финансовият министър Асен Василев.

 

Създаването на над 1000 работни места от белгийската компания за произвеждане на акумулатори Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE), бе доказано и от нейният представител Ношин Омар.


Проектът е един от най-големите планове за произвеждане на акумулатори в Европа и планува разкриване на фабрики в Стара Загора, Пловдив и Бургас. Това не е единствено инвестиция, а ангажимент към България, демонстрация на опцията за съдействие сред частния и публичния бранш, уточни Ношин Омар и добави, че страната ни е от стратегическо значение за компанията. Участието на България в Европейския алианс за акумулатори е от съществена значимост, което ни оказа помощ да вземем решението за вложения, акцентира Омар, представен от Българска телеграфна агенция.

Той заяви, че ABBE ще създава висококачествена продукция и ще понижи въглеродния отпечатък. Става въпрос за произвеждане с ниски въглеродни излъчвания и най-вече зелена сила. Нашата визия излиза отвън произвеждане, а е обвързвана с кръговата стопанска система, ангажираме се и с преработване на батериите, уточни представителят на белгийската компания. Той заяви, че като първи стадий е основаването на произвеждане в Стара Загора, където ще се вършат 10 гигавата акумулатори годишно с технологията на твърдите акумулатори. Ще се доближи до 20 гигаватчаса на втория стадий, уточни Омар.

Заводът в Бургас ще преработва 50 хиляди тона акумулатори на година. Това ще бъде най-големият цех от този тип на Балканите, заяви Ношин Омар. Технологията ще разрешава добиване на скъпи първични материали от повторната приложимост и това е един доста значим съставен елемент от визията на Европейската комисия. Ще поддържаме стеснен контакт с локалната общественост посредством основаване на претовареност и образование за нашите чиновници, означи представителят на компанията.

Той уточни, че АBEE цели цели основаването на най-големия научноизследователски център за акумулатори в Европа, което ще сложи България на картата на нововъведенията. По този метод ще се усилят вложенията в производството на акумулатори, ще се усили задължението в този реформаторски бранш, разяснява Омар. Той добави, че инвестицията на компанията е освен бизнес начинание, а партньорство с българското държавно управление и народ. Омар изрази благодарността си към премиера Николай Денков, както и на министрите на нововъведенията и растежа и на финансите, които са помогнали за реализиране на инвестицията. Благодарности бяха отправени и към ръководителя на Агенцията по вложенията Богдан Богданов, чиято поддръжка е била от извънредно огромно значение.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР