Белгийската АЕЦ Дул е понесла тежки щети заради саботаж, съобщават

...
Белгийската АЕЦ Дул е понесла тежки щети заради саботаж, съобщават
Коментари Харесай

Саботаж в белгийска АЕЦ нанесе тежки щети

Белгийската АЕЦ " Дул " е понесла тежки вреди поради бойкот, оповестяват локални медии. Пет години след събитията към момента причинителят не е открит.

За пръв път през днешния ден се прецизира, че през 2014 година съзнателно някой е провокирал приключването на 65 тона смазка за един от четирите нуклеарни реактора в централата. Реакторът е работил известно време без задоволително масло и това е довело до вреди за над 100 милиона евро.

Първоначално прокуратурата е разследвала терористични дейности, а по-късно е решила, че евентуално става дума за вредителство. Допълва се, че в месеците преди този случай са били открити още два умишлени опита за разстройване на работата на атомната централа, предава Българска телеграфна агенция.

През 2015 година бе обявено, че белгийската терористична клетка, блъснала Париж, е подготвяла удар по европейска нуклеарна централа и евентуално по белгийска АЕЦ. Допълваше се, че чиновници в белгийските АЕЦ са били уволнени, откакто са били обвинени в радикализация. В днешните известия се отбелязва, че обвиненият за източването на смазочната течност наподобява е бил чиновник в централата с достъп до машинната зала.

Белгия разполага с две атомни централи с общо седем реактора, построени през 70-те години на предишния век. Повечето от реакторите през днешния ден са спрени поради разнообразни опасения, свързани със сигурността.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР