Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и правителството

...
Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и правителството
Коментари Харесай

Белгия пред въвеждането на 4-дневна работна седмица

Белгия може да премине към четиридневна работна седмица и държавното управление разисква по-широки промени на пазара на труда.

„ Кризата с ковид радикално промени метода ни на работа “, съобщи представител на белгийското министерство на стопанската система и труда пред „ Политико “. „ Идеята е да се даде на служащия по-голяма еластичност да провежда работната си седмица.

По-голямата еластичност в работното време може да понижи броя на работните дни седмично от пет на четири. В белгийското предложение броят на работните часове ще остане същият . За да получат спомагателен почивен ден, чиновниците ще би трябвало да работят към 9,5 часа дневно, като се допуска, че натовареността на цялостен работен ден е от 38 до 40 часа седмично.

Според представителя консенсусът по предлагането нараства измежду седемпартийното съдружно държавно управление на Белгия. След като федералното държавно управление се ангажира с предлагането, ще бъде формирана по-подробна идея. „ Трябва да се даде повече изясненост в неделя или понеделник във връзка с предлагането “, сподели представителят.

Рамката за четиридневната работна седмица ще бъде основана дружно с представители на промишлеността и синдикатите . След това проектът може да влезе в белгийско законодателство, макар че процесът може да отнеме най-малко шест месеца.

Дискусиите за понижаване на броя на работните дни седмично набираха все по -голяма скорост през последните години. Мащабен опит от 2015 до 2019 година за по-кратка работна седмица в Исландия, без понижаване на заплащането, сподели, че продуктивността остава същата, а служащите са излагани по-малко на стрес и прегаряне.

През март 2021 година испанското държавно управление се съгласи да стартира развой на експериментален интервал за четиридневна работна седмица.
Белгийското държавно управление съобщи пред Euronews, че „ няма желание “ да прави четиридневната работна седмица наложителна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР