Белгия изпадна снощи в правителствена криза, след като най-голямата партия

...
Белгия изпадна снощи в правителствена криза, след като най-голямата партия
Коментари Харесай

Пактът за миграция на ООН разклати кабинета в Белгия

Белгия изпадна нощес в държавна рецесия, откакто най-голямата партия – Новофламандски алианс (НФА), напусна кабинета.

Това се случва единствено няколко месеца преди постоянните парламентарни избори.

Причина за излизането от държавното управление на Шарл Мишел са различия по въпроса за Пакта за миграцията на Организация на обединените нации.

Премиерът удостовери, че фламандските националисти са напуснали неговия кабинет. На състоялата се преди този момент среща на Министерския съвет партията е удостоверила опълчването си на Пакта, който би трябвало да бъде утвърден идната седмица на интернационална конференция в Мароко. Малко по-късно особено изказване направи партийният водач Барт де Вевер.

От НФА считат, че съглашението е в прорез с твърдата позиция на белгийското държавно управление против незаконните мигранти. Останалите партии в ръководещата коалиция в Брюксел обаче са на друго мнение.

Шарл Мишел разгласи, че ще пътува до Мароко и ще даде поддръжка за Пакта от страна на Белгия.

С напускането на НФА неговото държавно управление към този момент няма болшинство във федералния белгийски парламент. Премиерът не заяви детайлности за по-нататъшните дейности на кабинета си, само че сподели, че ще организира съвещания с депутатите след завръщането си от Мароко.

НФА държеше три извънредно значими министерства – на вътрешните работи, на имиграцията и на финансите. Шарл Мишел разгласи, че ще бъдат назначени двама държавни секретари, които да подсигуряват приемствеността и действието на институциите.

Освен Белгия още няколко страни членки на Европейски Съюз са срещу Пакта за миграцията на Организация на обединените нации. България реши да заеме позицията на въздържала се и няма да изпраща публични представители на форума в Мароко.

Противопоставянето на съглашението е следващото доказателство по какъв начин растящият шовинизъм подкопава многостранните старания за справяне с миграционната рецесия. Макар Пактът да няма правно обвързваща мощ, съперниците му считат, че той улеснява незаконната миграция.

Дори Австрия – страната, която сега ръководи Европейски Съюз, застана против Пакта.

Белгия също първоначално бе срещу. В средата на седмицата обаче Шарл Мишел заяви, че е съумял да овладее рецесията в обединението. И затова снощното решение на НФА да я напусне провокира потрес.

На държавното съвещание нощес водачът на партията Барт де Вевер разгласи, че този въпрос е алената линия за присъединяване й в кабинета. Ной добави, че държавното управление в Брюксел ще падне сега, в който Шарл Мишел стъпи в Мароко.

Оттеглянето на НФА е на път да постави завършек на опита, натрапен след парламентарните избори през 2014 година Оттогава на власт е коалиция, доминирана от фламандски партии. А най-голямата от тях – НФА, се бори за разединение на Фландрия от Белгия.

Партиите в страната са разграничени по езиков симптом. Реформаторското придвижване (РД) на премиера Шарл Мишел е единствената партия от френскоговорещата Валония в ръководещата коалиция.

В нея влизат също фламандските Либерална партия (ЛП) и консервативната „ Християндемократи и фламандци “ (ХДФ).

Сега НФА си проправя пътя към победа на федералните парламентарни избори през май. Тя води в изследванията във Фландрия. Вотът може и да бъде изтеглен на по-ранна дата, в случай че Шарл Мишел не успее да ремонтира държавното управление си.

Същевременно НФА е изправен пред съществено предизвикателство от извънредно дясната партия Фламандски интерес. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР