Белгия и Холандия пускат първите в света автономни и въглеродно

...
Белгия и Холандия пускат първите в света автономни и въглеродно
Коментари Харесай

В Белгия и Холандия тръгват първите електрически шлепове

Белгия и Холандия пускат първите в света самостоятелни и въглеродно неутрални контейнерни шлепове, които си завоюваха прякора „ Tesla на каналите “, съобщи английския „ Индипендънт “.

Всяка напълно електрическа баржа ще може да транспортира 24 контейнера с тегло до 425 тона по канала, който свързва пристанищата на Амстердам, Антверпен и Ротердам.

Първите пет модела, които ще бъдат пуснати в употреба през лятото, ще понижат доста потреблението на дизелови камиони за транспорт на товари, като се чака повече от 23 000 тежкотоварни машини да бъдат спрени от придвижване.

Корабите, създадени от холандската компания  Port Liner, ще бъдат захранвани с акумулатори с размера на 20-футов общоприет резервоар, които обезпечават 15 часа работа с едно зареждане.

 „ Батериите се зареждат на брега от екологичния енергиен снабдител Eneco, който употребява единствено слънчеви и вятърни електроцентрали “, съобщи изпълнителният шеф на компанията Тон ван Мийген.

Плавателните съдове са с дължина от 52 метра и ширина от 6,7 метра и разполагат с 8% по-голямо товарно пространство спрямо обичайните шлепове поради неналичието на машинно поделение. 

Въпреки че шлеповете са проектирани да работят самостоятелно, първоначално те ще бъдат ръководени от екипаж, до момента в който бъде построена нужната инфраструктура, която да им разреши безпилотна работа.

В бъдеще от Port Liner възнамеряват да показват шест 110-метрови баржи, които ще могат да транспортират 280 контейнера и да работят в границите на 30 часа с едно зареждане. Според калкулации на компанията, те ще бъдат задоволителни, с цел да понижат количеството на отделени нездравословни излъчвания във въздуха с oĸoлo 18 000 тoнa гoдишнo.

Европейският съюз е отпуснал към 7 млн. евро дотации за плана, който ще получи спомагателни средства от пристанищата, които ще бъдат снабдени с баржите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР