Белгия бе блокирана от обща стачка, организирана от големите синдикати

...
Белгия бе блокирана от обща стачка, организирана от големите синдикати
Коментари Харесай

Обща стачка блокира Белгия заради 40 години невиждана инфлация

Белгия бе блокирана от обща стачка, проведена от огромните синдикати в кралството. Протестиращите настояха за увеличение на заплатите и приходите поради високата инфлация и големите цени на силата, отвън заложената в закона индексация при такива случаи.

Белгийското летище " Шарльороа ", което обслужва и полети от България, бе изцяло затворено, а на " Завентем " бяха анулирани 55 на 100 от плануваните за през днешния ден полети.

Много зони бяха блокирани, а в голямата си част публичният превоз - неподвижен. В Брюксел работи единствено една линия на метрото, 7 трамвайни, както и към 15 автобусни. В някои елементи на Валония рейсовете въобще не се движеха, както и съвсем всички влакове в страната. Блокирани бяха доста от огромните търговски центрове, доста от лечебните заведения работеха при понижен приемателен режим.

Един от протестиращите сподели пред БНР: " Повече от 40 години не е имало толкоз висока инфлация. Всички са наранени - както татковци, по този начин и безработни, и пенсионери. Ако не вършим нищо, ще измрем. Това, което вършат синдикатите за един ден, е добре, само че би трябвало да отидем по-далеч ".

На сходно мнение е и здравна сестра, която показа: " На път сме да измрем, да се издушим. Аз работя в болница и повече не устоявам ".

Белгийският министър председател Александър де Кро увери, че държавното управление е задействало редица изключителни ограничения в помощ на покупателната дарба и съобщи, че белгийците би трябвало да се обединят, вместо да бъдат подстрекавани към разделяне. Той означи, че в Белгия съществува автоматизиран механизъм за индексиране на заплатите.

Стачните дейности би трябвало да приключат до на следващия ден, съобщи БНР.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР