Белене. ЧЕЗ Разпределение България монтира 127 маркиращи устройства (дивертори) по

...
Белене. ЧЕЗ Разпределение България монтира 127 маркиращи устройства (дивертори) по
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение монтира 127 маркиращи устройства по електропроводите в община Белене за защита на птиците

Белене. ЧЕЗ Разпределение България инсталира 127 маркиращи устройства (дивертори) по електропроводите в община Белене, които вършат проводниците забележими за птиците и понижават риска от конфликт с тях. Това оповестиха от пресцентъра на сдружението . Предвижда се и обезопасяването на 63 стълба с разнообразни птицезащитни артикули. До момента са обезопасени напълно 13 стълба с 39 изолационни комплекта.
Усилията са част от плана „ Живот за птиците “, който се извършва в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). В рамките на този план се правят теренни изследвания, с цел да се открият най-рисковите за птиците региони и да се подсигурява оправдано ориентиране на напъните за обезопасяване на електропроводите. Проучванията дефинираха област Плевен като район с изключително значение. Те ще продължат, до момента в който се разпознават всички значими за птиците места и се възнамеряват съответни ограничения за повишение на сигурността им.
Част от плануваните към този момент действия в региона плануват и покачване на 46 щъркелови гнезда със специфични платформи. По този метод се защищава животът на птиците, предотвратяват се пожари по мрежата и се редуцира броят на спиранията на електрозахранването вследствие на контакта на щъркелите с електропроводите.
ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците показаха напъните, подхванати за отбрана на птиците в област Плевен и съответно в община Белене, на 31 октомври в естествен парк „ Персина “ – стратегическо за птиците място със предпазен статут, където са съсредоточени част от дейностите по плана в региона.
„ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България ”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „ Живот за птиците “ е план с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение влага в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас и старания за неговото осъществяване. Европейската комисия обезпечава финансиране от 1.85 млн. евро по стратегия Life на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР