Двойка е изправена пред негативна реакция, след като се твърди, че инсценира TikTok спасяване на жертва на домашно насилие: „Не ни интересува, че хората се ядосват за това“

...
Бележка на редактора: Тази статия съдържа споменавания на домашно насилие.
Коментари Харесай

Бележка на редактора: Тази статия съдържа споменавания на домашно насилие. Моля, внимавайте, докато четете, и обърнете внимание на полезните ресурси в края на тази история.

Двойка се заснеха да следват кола без регистрационен номер, след като забелязаха, че жената на пътническата седалка мига универсален знак „ сигнал за помощ” за жертви на домашно насилие. TikTok натрупа над 16 милиона гледания, но потребителите на TikTok се съмняват дали видеото е напълно инсценирано.

В клипа жена в близката кола изглежда умишлено държи ръката си към прозореца с палецът й е пъхнат в дланта й и след това многократно сгъва пръстите си надолу, за да покрие палеца си. Според Световната банка жестът с една ръка първоначално е създаден, за да се справи с нарастването на случаите на домашно насилие по време на самоизолация, свързана с COVID, когато жертвите могат тихо да предупредят другите чрез видеообаждане или лично.

Тони Ернандес и Анджел Порино, двойката зад видеото, обикновено публикуват по-безгрижно съдържание като видеоклипове с шеги или уроци за хакване. Но редица от техните най-добре представящи се видеоклипове включват „улавяне“ на избухнала битка в пощенската станция, неидентифициран запис на пияна жена, за която се твърди, че почти е отвлечена, и друг видеоклип на жена на обществено място, която моли за помощ. Нито една от публикациите не разкрива дали са инсценирани или идват от друг източник.

В последното им видео Порино, който шофира, може да бъде чут да казва на Ернандес, че е видяла жена в минаваща кола направи „този сигнал за помощ“, така че те спряха до колата, за да погледнат отново.

„Тя го направи отново, тя го направи отново“, каза Порино. „Какво да правим?“

Хернандес предложи да се върнат зад колата и да ги последват. В един момент Порино може да бъде чут да говори сякаш по телефона с оператор на 911.

„Здравейте, бих искал да съобщя, че мисля за ситуация на домашно насилие“, каза Порино. „Току-що видяхме тази жена в кола и тя сигнализира за помощ.“

След като Порино се сбогува, тя каза на Ернандес, че са й казали, че не трябва да продължават да следват колата.

Историята продължава

„Ами ако не я намерят?“ — попита Ернандес.

Двойката продължи да следва колата, докато не зави в бензиностанция. В самоописаните от тях „вълнуващи“ последващи действия шофьорът на колата излезе, за да влезе вътре, а двойката се приближи до страната на пътника на колата.

Тогава Порино излезе, отвори вратата на жената и я накара да се качи на задната седалка на колата на двойката. Жената казва нещо на различен език и след това записът свършва.

Коментаторите изглеждаха скептични относно легитимността на видеото. Множество от най-популярните коментари в първия TikTok включват обвинение за инсценираната ситуация. Някои бяха объркани от предполагаемото обаждане на 911, като няколко попитаха създателите защо диспечерът не е останал на линия с тях.

„Те взеха информацията и казаха да не следват“, отговори двойката в коментар. „Те не изглеждаха толкова загрижени. Може би имат работа с твърде много луди хора, които правят драма.“

В секцията за коментари на второто видео двойката написа, че „не са актьори“.

„Какво е това реално нещо или симулация като пример за него или нещо за повишаване на осведомеността?“ попита един човек.

„Да“, отговори двойката, без да изяснява нищо.

В крайна сметка Ернандес публикува друг TikTok директно в отговор на един от най-популярните коментари, който гласи „Сцена. ”

„Мислиш си, че имаш този голям аха момент, но напълно пропускаш смисъла на това видео“, каза той. „Този ​​видеоклип се справя добре, нали, дава урок.“

Той обясни, че коментаторите, които наричат ​​видеоклипа „фалшив“, „дискредитират“ съобщението.

„Трябва да се засрамите направо“, продължи Ернандес. „Дори да си кажете „О, нагласено е“ или дори да мислите така или искате да го представите, просто вземете това съобщение [от сигнала с ръка] и го научете и внимавайте за него.“

< p>Въпреки че Ернандес не отрече изрично, че видеото е инсценирано, той добави в коментар: „Безплатен урок: Когато има възмущение и тонове коментари, това помага на видеото да стане вирусно. Ние повишаваме осведомеността на масите.“

Възмущението е ефективен начин да привлечете много внимание. Асоциираният професор по психология от Нюйоркския университет Джей Ван Бавел откри, че „за всяка морална, емоционална дума, която хората използват в туит“, това увеличава процента на ретуитване на други хора с 15% до 20%.

Въпреки това социалните медийните потребители, особено младите, дават приоритет на автентичността в медийното си потребление повече от всякога. Публиката не иска да бъде лъгана, дори ако лъжата е „повишаване на осведомеността“ или преподаване на потенциално животоспасяващ урок.

„Не ни интересува, че хората се ядосват за това, стига тъй като предизвиква разговор и хората говорят“, написа двойката в коментар.

Но някои зрители все още се чувстват повече подведени, отколкото образовани. Коментаторите обвиниха, че поредицата от две части е по-скоро за привличане на гледания и спечелване на последователи, отколкото за разпространяване на осведоменост - особено когато двойката започна да отговаря на въпроси за предполагаемите последствия.

„Какво се случи след това?“ попита един човек.

„Член на семейството ни посрещна в полицейския участък“, отговори двойката. В друг коментар те обясниха: „Не планирахме да публикуваме, затова не снимахме повече.“

Търсене в Google за жертва на домашно насилие, спасена от двама непознати в Лас Вегас на или около 30 юли не даде никакви резултати, които да съответстват на историята на Ернандес и Порино. Според Световния преглед на населението, Невада има един от най-високите проценти жени, съобщаващи, че са претърпели домашно насилие в САЩ.

Ако вие или някой, когото познавате, преживява домашно насилие или тревожно поведение от страна на интимен партньор, обадете се на на 1-800-799-7233 или използвайте горещата линия на . Можете също да се свържете с консултант безплатно, като изпратите текстово съобщение с думата „“ на 741741. Посетете уебсайта на Националната гореща линия за домашно насилие, за да научите.

In The Know от Yahoo вече е наличен в Apple News — !< /p>

Публикацията Двойка е изправена пред негативна реакция след предполагаемо инсцениране на TikTok спасяване на жертва на домашно насилие се появи първо в In The Know.

Още от In The Know:

Twitch, OnlyFans звезда шокира феновете, след като разкри, че е омъжена и твърди, че съпругът й е насилващ >Клуб на тъжни момичета: Защитата на жените не трябва да е табу

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР