Беларуският президент Александър Лукашенко преживя година на протести, международно напрежение

...
Беларуският президент Александър Лукашенко преживя година на протести, международно напрежение
Коментари Харесай

Лукашенко има нов план как да се задържи на власт в Беларус

Беларуският президент Александър Лукашенко претърпя година на митинги, интернационално напрежение и наказания, а в този момент има нов проект, с който да резервира властта си за години напред. Референдумът за нова конституция, който би трябвало да се организира през февруари, е в центъра на тактиката му, написа Politico.

Държавният глава към този момент стартира да опипва почвата за вота с приказки за национализъм и национална защита.

" Трябва да защитим територията си. Със или без Лукашенко, това е вашата страна; ние се грижихме за нея в продължение на четвърт век и в никакъв случай не трябва да я даваме на никого " , съобщи Лукашенко на среща на районни чиновници предходната седмица, съгласно държавната осведомителна организация на Беларус Belta.

Въпреки че предвижданите промени в конституцията към момента не са оповестени, Лукашенко към този момент даде да се разбере, че желае да сътвори система на ръководство, която е много друга от тази на демократичната народна власт. Основната част от промените наподобява е ориентирана към даване на повече власт на Народното събрание на Беларус - съвещателен орган, формиран от лоялни представители на държавното управление и индустрията. Разширените пълномощия ще включват назначението на висши съдии и опцията да се инициира процедура по импийчмънт против президента.

" По принцип това е най-висшият внушителен орган. Така е умислен ", сподели Лукашенко в неотдавнашно изявление, като акцентира, че каквито и промени да има поради, " никога не би трябвало да се позволява двойна власт ".

" Държавният глава, президентът, би трябвало да си остане президент; би трябвало да имаме президентска република. В противоположен случай ще унищожим страната ", счита беларуският водач.

Идеята е той и други висши фигури в режима да се реалокират в Народното събрание, което ще разреши на по-млади хора да заемат висши длъжности.

Лукашенко също по този начин прикани правоохранителните органи - тези, които смазаха напъните на опозицията да стачкува против резултатите от президентски избори предходната година - " да не се отпускат ", тъй като опозицията " ще продължи да се пробва да утежни обстановката " преди референдума.
 Масови обиски на домовете на публицисти и деятели в Беларус
Масови обиски на домовете на публицисти и деятели в Беларус

Мащабната акция е била в най-малко девет града

Павел Латушко, опозиционен водач, живеещ в заточение в Полша, счита, че новата конституция има за цел да затвърди властта на Лукашенко, давайки на него и на членовете на фамилията му пожизнен персонален имунитет против правосъдно гонене, както и имунитет на всички, които са подкрепяли дейностите му на територията на Беларус.

" Планираме да попречим на сюжета на Лукашенко. Не считаме просто да си седим вкъщи. Призоваваме всички беларуси да се опълчват интензивно на този референдум, " сподели Латушко пред Politico.

Лидерите на опозицията приканват своите поддръжници да създадат бюлетините невалидни по време на гласуването. Демократичната съпротива в Беларус обаче е отслабена, стотици хора са в пандиза, доста от тях - за дълъг период. а в страната е мъчно да се провежда опозиция против Лукашенко. Затова е противоречиво дали проектът за референдума ще успее да сработи.
 Беларус криминализира апелите за наказания
Беларус криминализира апелите за наказания

Ще водят до затвор за нарушителите на новите правила
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР