Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт

...
Беларуските власти са започнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт
Коментари Харесай

Беларус започна да изтегля хиляди мигранти от границата, но Ирак ще прибере едва 400

Беларуските управляващи са почнали да изтеглят мигрантите от граничния пункт с Полша " Кужница-Брузги ", заяви през днешния ден по полска телевизия заместник-министърът на вътрешните работи на Полша Мачей Воншик, представен от ДПА и Българска телеграфна агенция.

Ирак към този момент е почнал регистрацията за евакуационен полет, който би трябвало да води близо 400 души назад в родината им, по на националната организация ИНА. Полетът се чака до няколко часа.

Това е първа стъпка към развръзка след 10 дни ескалация на западната граница на Беларус поради скупчването на хиляди иракски, други близкоизточни и африкански мигранти.

Къде ще отидат мигрантите

Тя обаче не взема решение въпроса за ориста на търсещите леговище, за които Западът упреква заемащия президентския пост в Беларус Александър Лукашенко, че ги употребява като хибридно оръжие против Европейския съюз и е основал през разнообразни летища, където могат да идват като " туристи ". Връщането им обаче. Не всички мигранти, искащи да влязат в Европейски Съюз през Беларус, са от Ирак, нито всички ще желаят да се приберат. Това значи, че доста от мигрантите може да останат за неопределен срок в Беларус и да основават проблеми за властта. Според Лукашенко от близо 5000 души край границата с Полша към 16 ноември близо 3000 са иракчани; следва да се посочи по какъв начин ще подходят други страни, чиито мигранти са в Беларус, от Иран до Либия. От тези 3000 души обаче съгласно цитираната обява поискалите да се приберат са 430.
Много мигранти също по този начин към момента обитават край границата в палатков лагер и складова постройка - няма сигнали, че е подредено цялостно евакуиране.

" Лукашенко изгуби борбата за границата "

По думите на Вошник режимът в Минск прави крачка обратно след напрежението по границата поради мигрантите, опитващи се да обхванат в Полша.
A number of migrants who were camping the Border of are returning to

- Majd Helobi (@HolbiMajd)

" Получих информация, че (беларуският президент Александър) Лукашенко е пратил първи рейсове за мигрантите, с цел да се качат и да бъдат откарани. Палатковият лагер край Кужница се опразва ", сподели Воншик. " Изглежда, Лукашенко загуби борбата за границата ", добави той.

Генералният секретар на Беларуския червен кръст Дмитрий Шевцов удостовери пред ДПА, че няколко рейса са извозили от граничния пункт мигранти, които в този момент са настанени в ситуиран наоколо детски лагер.

Изтеглянето на мигранти следва дипломатически дейности против режима на Лукашенко, само че и за ограничение на трафика на мигранти към страната.

Освен че бе отворена вратата за наказания против Беларус след опитите на мигранти да щурмуват границата, Европейски Съюз контракти с страни като Ирак до Минск, само че ангажимент да не позволяват иракчани, йеменци и сирийци до полети за Беларус поеха и Турските авиолинии, трансформирали се в съществена част от канала в последните месеци. Сирийската компания Cham Wings, подложена на критика като близка до режима на Башар ал Асад, също разгласи, че няма да лети повече до Минск.
Обстановка в лагере на белорусско-польской границе поутихла - стало меньше палаток. Некоторые мигранты предпочли перебраться в транспортно-логистический центр.

Белорусские силовики перекрыли выход на контролно-пропусквателен пункт. Попыток проникновения в Польшу беженцы не предпринимают.

- Известия (@izvestia_ru)

Ливан също разгласи, че ще ограничи пътуванията до Беларус за чужденци без позволение за престояване. Решението се аргументира с това, че " задачата на пътуването за доста араби и чужденци е да влязат на територията на страни от Европейски Съюз благодарение на мрежи от трафиканти ".

Евролидери разговаряха интензивно в последните дни с Лукашенко и негови представители, които дадоха обещание да вземат ограничения за обстановката на границата ден след Владимир Путин. Германският канцлер Ангела Меркел също беседва с Лукашенко няколко пъти, като в известията на екипа ѝ той към този момент не се дефинира като президент.

Във вторник обаче се стигна до ескалация, когато мигранти замеряха границата и полски чиновници на реда с камъни, а.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР