Беларуската прокуратура поиска 10 години затвор за опозиционен активист, който

...
Беларуската прокуратура поиска 10 години затвор за опозиционен активист, който
Коментари Харесай

Прокуратурата в Беларус поиска 10 години затвор с максимална сигурност за опозиционера Роман Протасевич

Беларуската прокуратура изиска 10 години затвор за опозиционен деятел, който е помагал за координирането на всеобщи митинги против режима на президента Александър Лукашенко през 2020 година, предадоха държавните медии, представени от Агенция Франс Прес.

Роман Протасевич, редактор на опозиционен канал в Tелеграм, е задържан през 2021 година, откакто полетът му с самолетната компания „ Ryanair “ беше прихванат от изтребител и заставен да кацне в Минск.

Свързаната с Москва страна, ръководена от Лукашенко от 1994 година, се разправя с всички, свързани с митингите, които бяха най-големите в историята на Беларус.

Прокурор Наталия Соколова изиска Протасевич да бъде затворен за 10 години в затвор с оптималната сигурност.

Тя също по този начин упорства за дълги присъди затвор за други двама сътрудници в заточение на канала " Некста ", като за Степан Путило изиска 20 години затвор, а за Ян Рудник - 19 години.

Соколова съобщи, че настояването за по-кратка присъда за Протасевич е заради това, че той е " извършил изискванията за съдействие ".

Смята се, че след ареста му, който шокирасвета, Протасевич е бил заставен от управляващите да се извини по държавната телевизия.

При откриването на правосъдния развой през февруари той съобщи, че е " изцяло отговорен ", във видеоклип, оповестен от държавната осведомителна организация " Белта ".

От юни 2021 година деятелят е под домакински арест.

Протасевич е упрекнат в десетина закононарушения, измежду които " подбудителство на обществена ненавист, образуване на всеобщи митинги, приканване към дейности, които вредят на националната сигурност, и " обществено критикуване " на Лукашенко.

„ Некста “, известен канал в „ Ютюб “ и „ Телеграм “, е играл дейна роля в митингите през 2020 година, които избухнаха, откакто Лукашенко беше упрекнат във подправяне на изборите.

Платформата беше неразрешена и оповестена за " терористична организация ".

По данни на самостоятелната правозащитна група " Вясна " в Беларус сега в страната има 1500 политически пандизчии.

Режимът в Минск стана още по-изолиран, откакто брутално потуши митингите и разреши на Русия да употребява беларуска територия, с цел да стартира офанзивата си в Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР