Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска предпочете Литва пред съдбата на несломим

...
Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска предпочете Литва пред съдбата на несломим
Коментари Харесай

Медия от Москва: Беларус ще остане резерват на социализма

Беларуската опозиционерка Светлана Тихановска избра Литва пред ориста на непреклонен герой с водача на страната Александър Лукашенко, написа в. "Комерсант " в публикация за митингите в Беларус против оповестения резултат от президентските избори в неделя, извоювани съгласно локалната Централрната изборателна комисия (ЦИК) от настоящия държавен глава. По данни на комисията Лукашенко е спечелил против Тихановска с резултат от близо 80 против към 10 на 100.

Вчера Тихановска отпътува за прилежаща Литва, а Минск популяризира видеоклип, в който тя чете апел към последователите си да не рискуват живота си в митингите. Според редица съветски медии записът е изработен под опасност, до момента в който опозиционерката е била арестувана в постройката на ЦИК от беларуски силови шефове.

"Не дай Боже да бъдеш изправен пред подобен избор, пред какъвто се озовах аз. Децата са най-важното в живота ни ", цитира печатът думи от обръщението ѝ.



Светлана Тихановска

Медии допускат, че заканите са били свързани с децата на Тихановска (понастоящем в Литва дружно с нея) и с нейния брачен партньор, пандизчия в Беларус. Според изказванията на формален Вилнюс Литва може да стане освен леговище за беларуските опозиционери, само че и сътрудник, който споделя задачите им, прибавя "Комерсант ".

Беларуската съпротива стартира де факто да образува в Литва държавно управление в заточение и ще упорства в Беларус да се повтори "венецуелският сюжет " - международната общественост да признае за законен президент Тихановска, а не Лукашенко, декларира пред "Комерсант " опозиционерът Валерий Цепкало, недопуснат от Минск до президентската конкуренция. Фактически във Венецуела ръководи Николас Мадуро, само че множеството западни страни признават за законен президент опозиционера Хуан Гуайдо, напомня изданието.

Междувременно следизборните митинги в Беларус не стихват, през вчерашния ден бе обявено даже за стачки в доста предприятия, показва "Комерсант ".

Беларуски специалисти свързват съгласно "Взгляд " "бягството на Тихановска " с отвращение да поеме отговорността за всеобщите вълнения, при които към този момент почина минимум един човек и хиляди бяха задържани.

Политологът от Минск Дмитрий Болкунец, емигрирал в Москва, припомня, че беларуският Комитет за Държавна сигурност (на СССР) управлява всичко в страната, прилагайки от време на време способи, нарушаващи всички днешни показа за активността на тайните служби. На улиците в Беларус бяха арестувани и над 50 журналисти; за някои още не се знае къде се намират, отбелязва "Известия ". Съратничката на Тихановска Мария Колесникова приканва доброволци да оказват помощ на потърпевшите стачкуващи, написа изданието.

Трета нощ на митинги в Беларус против резултатите от президентските избори

Лукашенко очевидно е решил да пренебрегне предизвестията на Съединени американски щати и на Европейски Съюз, призовали Минск да спре насилието, разяснява "Независимая газета " обновените нощес конфликти на протестиращи със силови подразделения.

Вестникът цитира опасения на съветски канали в Телеграм, че събитията в Беларус може да върнат в дневния ред на Русия призрака на Майдана - митинга, свалил проруския режим в Украйна през 2014 година - и съветските хардлайнери да засилят битката с митингите в самата федерация.

"Комсомолская истина " помества репортаж от митингите в Минск с богат снимков материал. Според всекидневника в града се чуват към този момент автоматни откоси, а имало и случай, в който спецполицаи събрали група младежи и стреляли по тях с травматични оръжия като по цели. "Беларусите наподобяват измъчвани от един единствено въпрос: кои са тези маскирани хора? Откъде толкоз гняв и завист у тях? И най-важното, за какво? ", написа изданието.

Лукашенко даде на всички един елементарен урок. Щом един деспот в модерно общество с добре контролирана машина за санкции е подготвен на всичко, с цел да резервира властта, и щом машината го слуша - това е задоволително, с цел да се оправи с тези, които желаят буржоазна човешка независимост, разяснява "Новая газета ".

"Лукашенко е измежду най-проблемните съдружници на Русия ", установи пред "Свободная преса " Александър Казаков от управлението на съветската националистическа партия "За истината ". Беларуският водач "се увлече прекомерно много; освен това състояние можем да нанесем на Минск, на някои властови среди или на самия Лукашенко материални вреди. Целево и тъкмо. За да не пострада в тази обстановка братският беларуски народ. Русия може да го направи ", споделя той.



Александър Лукашенко

На фона на пролятата кръв проблемите на беларуската стопанска система наподобяват второстепенни, само че първопричината за всички конфликти в действителност е икономическа, твърди "Московский комсомолец ".

"Брутният вътрешен артикул (БВП) на Беларус понижава, валутата й отслабва по отношение на $ ", акцентира всекидневникът. Беларуската стопанска система е мит - тя не съществува, тъй като цялата е обвързана с преноса на съветски нефт и газ, споделя локалният предприемач Дмитрий Потапенко. "Беларуският народен модел е доста елементарен - готованство " за сметка на Русия, обобщава съветският икономист Андрей Суздалцев.

"Беларус е резерват на социализма и Лукашенко е основният олигарх в страната - има 17 двореца-резиденции, личен харем, самолетен парк, вили в чужбина, милиарди долари в непознати банки. А множеството хора считат 200 $ за добра заплата и отглеждат картофи в персоналните си стопанства ", споделя специалистът.

След оповестената изборна победа на Лукашенко хората в Беларус още минимум пет години ще живеят в същия застой, при липса на вероятности, с цялостен държавен надзор върху всяка стопанска активност, с узаконения монополизъм на кланове, близки до президента, заключава "Московский комсомолец ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР