Беларус потиска инакомислието и пречи на жертвите на нарушения на

...
Беларус потиска инакомислието и пречи на жертвите на нарушения на
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Властта в Беларус смазва инакомислието с репресии напълно безнаказано

Беларус потиска инакомислието и пречи на жертвите на нарушавания на правата да търсят правдивост, съобщи Организация на обединените нации, като се възмути от " обстановката на цялостна безотговорност " в страната.

В нов отчет за обстановката в властническата страна ръководителят на Организация на обединените нации по правата на индивида Мишел Бачелет установи, че държавното управление продължава всеобщите си репресии против съперници, медии и други лица, без да се търси отговорност за причинителите на нарушавания.

" Проучването освен разкрива нарушаванията, осъществени по отношение на хората, които се пробват да упражняват главните си човешки права, само че и акцентира невъзможността на жертвите да получат достъп до правораздаване ", съобщи Бачелет в изказване. " Мащабните и продължителни дейности на управляващите за угнетяване на несъгласието и репресии против гражданското общество, самостоятелните медии и опозиционните групи, като в това време закрилят причинителите, водят към обстановка на цялостна безотговорност в Беларус. "

В отчета се преглежда интервалът от подготовката за оспорваните избори през август 2020 година, на които президентът Александър Лукашенко остана на власт за шести мандат, до края на 2021 година При насилственото потушаване на всеобщите митинги, избухнали след изборите през 2020 година, се следи необятно потребление на " ненужна и непропорционална мощ ", като сред май 2020 година и май 2021 година са арестувани минимум 37 000 души, се споделя в отчета. До края на 2021 година 969 души са били в пандиза по обвинявания, които съгласно Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида основателно се считат за " политически стимулирани обвинявания ". Няколко лица са получили присъди от 10 или повече години.

В отчета не се визира ролята на Минск в поддръжка на продължаващата пълномащабна инвазия на Русия в Украйна, нито въздействието, което това може да окаже върху правата в Беларус. Но в изказването си от през днешния ден Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида съобщи, че броят на арестуваните по обвинявания, за които се счита, че са политически стимулирани, е повишен до 1084 души до 4 март.

В допълнение към всеобщите арестувания отчетът установи, че организациите на гражданското общество, правозащитните групи и самостоятелните медии не престават да бъдат обект на набези в Беларус. До октомври предходната година са били закрити 270 неправителствени организации, а до края на 2021 година са били арестувани 32 публицисти, а 13 медии са били оповестени за " екстремистки ", се споделя в отчета.

Освен това юристи, които пазят дисиденти, приказват намерено за нарушавания на правата или внасят каузи в системата на Организация на обединените нации, са арестувани, сплашвани, изправяни пред дисциплинарни наказания или лишавани от адвокатски права. До ноември 36 юристи са изгубили лиценза си.

В отчета се установи, че Беларус освен не е разследвала хипотетичните нарушавания на правата, само че и е провеждала " дейна политика за протекция на причинителите и попречване на търсенето на отговорност ". Това, съгласно отчета, " се отразява в степента на репресиите, заплашването на жертвите и очевидците, нападенията против юристи и правозащитници ", написа БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР