Беларус осъди задочно на 15 години затвор лидера на опозицията

...
Беларус осъди задочно на 15 години затвор лидера на опозицията
Коментари Харесай

Беларус осъди задочно Светлана Тихановская на 15 години затвор

Беларус осъди задочно на 15 години затвор водача на опозицията в заточение Светлана Тихановская, съобщи Агенция Франс Прес.

Градският съд в Минск задочно призна някогашната кандидатка за президент Светлана Тихановская за отговорна за всички хипотетични закононарушения и я осъди на 15 години затвор, които да изтърпи в наказателна колония с общ режим.

БГНЕС напомня, че по-рано държавният обвинител изиска Тихановская да бъде наказана задочно на 19 години отнемане от независимост.

Тихановска е приета за отговорна за държавна измяна, скрит план за завладяване на държавната власт, основаване и управление на екстремистка организация и обществени апели за завладяване на властта.

Преди началото на процеса против Тихановская следователите оповестиха нови обвинявания против брачна половинка ѝ Сергей Тихановски, който през 2021 година беше приет за отговорен в образуване на протести и подбудителство на обществена ненавист. Той беше наказан на 18 години затвор.

Беларус стана очевидец на историческо протестно придвижване, осъждащо противоречивото преизбиране на Лукашенко, който е на власт от близо 30 години. Подкрепян от съветския водач Владимир Путин, Лукашенко стартира всеобщи репресии, като хвърляше критиците си в пандиза или ги принуждаваше да емигрират. Групата за отбрана на правата на индивида " Вясна " твърди, че в Беларус има над 1400 политически пандизчии.

В момента Тихановская живее в заточение в Литва, напомня БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР