Беларус е преустановила износа на леки петролни продукти за европейските

...
Беларус е преустановила износа на леки петролни продукти за европейските
Коментари Харесай

Беларус остави Европа без бензин заради Русия

Беларус е прекратила износа на леки петролни артикули за европейските страни. Това разгласи заместник-председателят на Беларуската петролна компания Сергей Гриб, представен от организация БЕЛТА.

" Към момента (договорните задължения) са прекратени, до момента в който не бъде решен въпросът с съветския нефт ", означи Гриб.

По думите му посредством понижаване на размера на износа Беларуската петролна компания се надява да обезпечи на вътрешния пазар нужното количество гориво. Също по този начин от компанията разчитат да намерят метод за отбягване на наказания за нарушение на изискванията на договорите с купувачи от Полша, от Украйна и от прибалтийските страни.

По-рано концернът " Белнефтехим ", в състава на който влизат петролни рафинерии, разгласи краткотрайно ограничение на доставките на леки петролни артикули (бензин, керосин и дизелово гориво) за Европа заради неприятното качество на съветския нефт, постъпващ в беларуския сектор на петролопровода " Дружба ".

Руската компания " Транснефт " удостовери проблемите с качеството и даде обещание да поправи обстановката. Днес Минск изиска публична среща с Русия за разискване на обезщетения за вреди, нанесени на оборудването на беларуските рафинерии.

Преди това президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че секторът от петролопровода " Дружба, който минава през територията на страната, може да бъде затворен за ремонт, макар че през него се транспортира съветски нефт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР