Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора, съставляват над

...
Бежанците, кандидатите за убежище и вътрешно разселените хора, съставляват над
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Близо 80 млн. души са бежанци или кандидати за убежище

Бежанците, претендентите за леговище и вътрешно разселените хора, съставляват над 1% от човечеството или близо 80 милиона души, сочат данни на Върховния комисариат за бежанците към Организация на обединените нации, показани през днешния ден.

Според международната организация към 79,5 милиона души са или бежанци, или претенденти за леговище, или хора „ чиито корени са били изтръгнати в техните лични страни “. Перспективата за тези хора да се върнат в регионите си на генезис понижава от ден на ден, се добавя в документа.
Снимка: Reuters
„ 1% от популацията на света не може да се прибере вкъщи поради войни, гонене, нарушавания на човешките права и други форми на принуждение “, съобщи ръководителят на Комисариата Филипо Гранди. Според него наклонността се следи от 2012 година, като цифрите порастват с всяка година.
" Фронтекс " предизвестява за нова вълна от бежанци на границата сред Турция и Гърция Това ще се случи, откакто бъдат отстранени рестриктивните мерки поради ковид
Това значи, че има от ден на ден спорове и принуждение по света и има незадоволителни политически решения за преустановяване на рецесиите. Данните сочат, че преди 10 година броят на бежанците е възлизал на 40 млн. души.

Гранди счита, че в случай че интернационалната общественост съумее да реализира единение и откри политическа воля и запаси – половината от международните проблеми с бежанците ще бъдат позволени.
Снимка: Reuters
В отчета не се приказва за „ нахлуването “ на пандемията от ковид в проблематиката, обвързвана с бежанците. Но Гранди напомня, че икономическото влияние от пандемията е по-зрелищно в бедните страни или в страните в развиване. Там трагично нараства бедността и пандемията усилва компликациите на доста от бежанците, които не могат да намерят източник на доходи поради наложената карантина в редица страни.
Гърция изрази паника за хипотетично скупчване на бежанци по турския бряг Според локалните управляващи има „ признаци на интензивност “
Гранди счита, че макар рестриктивните мерки и събитията страните би трябвало да продължат да дават леговище на нуждаещите се.

Той напомня, че COVID-19 съумя да спре живота в целия свят, само че не съумя да спре войните, споровете, насилието и дискриминирането.
Снимка: Reuters
Докладът на Върховния комисариат демонстрира, че към 4,2 милиона души са претенденти за леговище, към които се прибавят и 3,6 млн. венецуелци, напуснали родината си, които са броени настрана.
Втори мигрантски лагер в Гърция е подложен под карантира Афганистанец е дал позитивен резултат на тест за ковид
„ Международната общественост е толкоз разграничена, толкоз неспособна да реализира мир, че за жал обстановката ще продължи да се утежнява и се опасявам, че идната година ще е още по-лоша от актуалната “, съобщи Гранди.
Снимка: Reuters
Само за миналата 2019 година звеното регистрира, че има 11-милионно нарастване на бежанците, разселените и претендентите за леговище. Сред страните с максимален поток е и Сирия, опустошена от девет години на въоръжен спор. Цифрите сочат, че 68% от бежанците в света идват от пет страни - Сирия, Венецуела, Афганистан, Южен Судан и Мианмар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР