Бежанци щурмуват жестоко границата ни в последната седмица, обявиха от

...
Бежанци щурмуват жестоко границата ни в последната седмица, обявиха от
Коментари Харесай

Мигрантски натиск от Турция и Гърция, за седмица са заловени 530 души

Бежанци щурмуват грубо границата ни в последната седмица, оповестиха от Главна дирекция „ Гранична полиция “ пред „ Телеграф “. По оперативни данни дневно по най-малко 250 мигранти съумяват да влязат незаконно от Турция. Целта им е да стигнат Сърбия, а по-късно Западна Европа.

„ Натискът скача безусловно всеки ден. Вече е на равнищата от 2014-2015 година, което е двоен, в случай че не и троен скок. Най-лошото е, че със стоплянето на времето тези бройки ще се усилват още повече “, обясниха от Министерство на вътрешните работи. Според чиновници на Гранична полиция към този момент е отворен и втори фронт, който употребяват трафикантите, с цел да вкарват мигранти у нас – през българско-гръцката граница. Тъй като обстановката става сериозна, управлението на Министерство на вътрешните работи е определило и заместител основният секретар Стоян Темелакиев също да следи ситуацията и да рапортува нагоре по веригата.

„ Само за 24 часа предходната седмица са предотвратени 530 опита на бежанци да влязат у нас от Турция. Това значи, че мигрантите са видени по какъв начин доближават нашата територия и е подаден сигнал на турските граничари, които са ги хванали “, обясниха служители на реда. По думите им на браздата сега обстановката е тежка, защото бежанците влизали отвред - през оградата, през зелена граница, някои ги прекарвали с коли и камиони. По публични данни единствено в последните две седмици в разнообразни области навътре в България са хванати 10 групи от по приблизително 30-40 индивида. Най-голямата беше засечена в Шумен – от 60 чужденци. Други 35 пък бяха закарани напряко в болница, защото каналджията, който ги возеше в каросерията на бус, катастрофира в канавката край Нова Загора.

Разследващи описаха, че сега в три гранични региона ситуацията е най-тежка и са се трансформирали в горещи точки за вход на бежанци. Това са Болярово, Средец и Малко Търново. „ Много мигранти нападат и границата в региона на Свиленград и Елхово. Профилът им е еднакъв – млади мъже на 20-30 години, добре оборудвани, носят GPS със заложени координати “, споделиха граничари. По думите им каналджиите ги товарели на микробуси и леки коли, с които ги карали към София. Оттам ги поемала втора промяна трафиканти. Те били към този момент с леки коли и ги трансферирали към региона на ГКПП-Калотина. Само преди няколко дни се разиграла и гонка сред бежанци и граничари, които желали да влязат в Сърбия, само че били хванати. Оказало се, че към този момент били регистрирани у нас, само че желали да отидат в Германия.

Напрегната съгласно Гранична полиция става и обстановката откъм Гърция. Вече били засечени няколко огромни групи, които желали да влязат у нас, само че били върнати бързо, откакто нашите подали сигнал на сътрудниците им. „ Колкото по-топло става, толкоз и броят на бежанците ще пораства. Има и такива, които потеглят към Румъния. Вече се разиграват разнообразни дестинации и всичко зависи от предплатата “, споделиха криминалисти. По думите им цените за незаконно прекосяване на България са към 1000 евро, само че за групи от над 60 индивида се правели отстъпки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР