Бежанският лагер за непълнолетни в столичния квартал Военна рампа –

...
Бежанският лагер за непълнолетни в столичния квартал Военна рампа –
Коментари Харесай

Бежанският лагер за непълнолетни в кв. "Военна рампа" –  двойно пренаселен

Бежанският лагер за малолетни в столичния квартал " Военна рампа " – двойно претъпкан. Това откри инспекция на омбудсмана Диана Ковачева в края на предходната седмица.

При потенциал от 100 деца в така наречен " Сигурна зона ", осигуряваща отбрана за най-малките, без компаньон са открити 221 малолетни и малолетни. Проверяващите намират 75 от тях във физкултурен салон, с две бани и две тоалетни, а битовите условия дефинират като извънредно неприятни.

„ Не са спазени никакви условия, в това число и хигиенични, тези деца излизат на открито, те са свободни, което значи, че няма опция за надзор и има заплаха от епидемиологичен гърмеж “, съобщи Диана Ковачева.

От Държавната организация за бежанците увериха, че това се случва за първи път поради кратковременен напор, а в салона деца към този момент няма. Всички са настанени в " Сигурната зона " и в в допълнение устроени пространства с стеснен достъп.

„ Повече лица във физкултурния салон няма да бъдат настанявани “, сподели шефът на РПЦ- София.

„ Там имаше кревати, чаршафи, т.е. не бяха на земята, имаха заслон, храна и всичко им беше обезпечено “, заяви Ана Райкова координатор на " Сигурната зона " в РПЦ- София кв. " Военна рампа ".

Във физкултурния салон обаче, не бяхме позволени, единствено в " Сигурната зона ". И през днешния ден децата, основно от Афганистан, само че и от Иран, Пакистан и Бангладеш, са повече от допустимото - 183.

От стаята, от която излизам, би трябвало да има 4 деца, сега обаче предвид на високия напор, те са сред 5-6.

„ В тази обстановка сме взели междинното решение, „ Сигурната зона “ сме нараснали краткотрайно потенциала на леглата до 150, а до останалата численост – 183, сме ги настанали в спомагателни стаи в блок А “, добави шефът на РПЦ- София.

Освен отчет, след инспекцията е изпратена рекомендация за отделяне на спомагателна " Сигурна зона " и назначение на повече експерти.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР