БЕХ ЕАД приключва деветте месеца на 2017 година с нетна

...
БЕХ ЕАД приключва деветте месеца на 2017 година с нетна
Коментари Харесай

БЕХ свива печалбата за деветмесечието, инвестира в устойчивост на дружествата


БЕХ ЕАД завършва деветте месеца на 2017 година с чиста облага преди налози (EBT) в размер на 116,293 млн. лв.. Отчита се понижение с 15,6% по отношение на облагата за същия интервал на 2016 година, когато държавния холдинг е бил с позитивен финансов резултат от 137,843 млн. лв..

В същото време приходите от активността на държавния холдинг са нарастнали с 38,8% - на 161 млн. лв. при 116 млн. лв. през деветмесечието на 2016 година БЕХ регистрира също 23%ръст на финансовите доходи до 112 млн. лв., което се дължи на лихвите от предоставени заеми за дъщерни сдружения. Собственият капитал доближава 3,8 милиарда лв., по отношение на 3,7 милиарда лв. за първите девет месеца на 2016 година

Като съществени аргументи за понижението на облагата в доклада на БЕХ са посочени понижените доходи от дял и съучастия с 30 848 хиляди лева (26,7%). През 2017 година няма смяна на ставката за отчисление от облагата на държавните сдружения и предприятия в интерес на страната, като същата остава 50%, показват от холдинга.

Според специалистите на БЕХ тази политика ще има позитивни последствия за финансовото здраве и устойчивостта на сдруженията в холдинга в бъдеще. " Това е фактор, който демонстрира значима институционална поддръжка от страна на българската страна на подобен сериозен и с висока обществена значителност бранш, какъвто е енергетиката. Последователната и предвидима политика във връзка с дивидентните отчисления допуска запазването на ставката през 2018 година и 2019 година, като по този метод се цели стабилизиране финансовото положение на държавните сдружения и предприятия, увеличение на разполагаемия личен капитал, който да се употребява за вложения и продължение на тяхното обикновено действие ", е записано в доклада.

Основна причина за понижението в размера на приходите от дивиденти е по-ниският чист финансов резултат, регистриран от „ АЕЦ Козлодуй “ ЕАД през
2016 година (2015 година: 82,4 млн. лева.; 2016 година: 1,4 млн. лева.). Това е разследване на увеличените разноските, осъществени през 2016 година, свързани с осъществяването на действия по проучване на опцията за продължение периода на употреба на 5 и 6 блок до 60 години, означават от БЕХ.

" Булгартрансгаз " и ЕСО с принос за приходите от дял. Съществена роля за запазването на приходите от дял за енергийния холдинг, начислени към 30.09.2017 година, оказва активността на двата самостоятелни преносни оператора на електропреносната и газопреносната мрежи през 2016 година Финансовите резултати на двете сдружения са обичайно високи, само че през 2016 година беше регистрирано понижение на чистата облага на „ Булгартрансгаз “ с близо 27 млн. лева, по отношение на регистрираната през 2015 година, в резултат на регистрираната загуба от амортизация на вземанията на сдружението от КТБ (в несъстоятелност). Това понижение бе обезщетено от растежа на чистия финансов резултат на ЕСО с близо 11 млн. лева, с което се смекчи отрицателният резултат от по-ниските дивидентни отчисления от „ Булгартрансгаз “ ЕАД.

" Булгаргаз " живна и внася повече дял в холдинга, излиза наяве от доклада. Положителният марж на продажбите, изчислен като разлика сред среднопретеглените доставни и продажни цени регистриран през 2016 година по отношение на 2015 година, както и увеличените количества продаден природен газ през годината, водят до растеж на чистия финансов резултат на „ Булгаргаз “ ЕАД със 17 млн. лева по отношение на 2015 година, а оттова и до по- високите доходи за дял отчислен в интерес на БЕХ.

" Мини Марица Изток " влага в нови откривки и резистентност. През 2016 година „ Мини Марица Изток “ ЕАД предприе дейности в посока стабилизиране на минните хоризонти, като ограничи количеството на добивани въглища за сметка на осъществяваната откривка. Основната цел бе коефициентът на резистентност да бъде наведен в нужните референтни граници. По този метод се подсигурява дълготрайната употреба на минните полета при опазване на сигурността на добива. От финансова позиция, това рефлектира в понижаване на приходите на сдружението от продажба на лигнитни въглища и увеличение на разноските по осъществяване на откривни действия, заради което дължимият дял от „ Мини Марица Изток “ към БЕХ също бе понижен, се отбелязва в доклада.

БНЕБ започва с " отскок ". През 2016 година БНЕБ ЕАД действително започва активността си посредством въвеждането на борсовата платформа за търговия „ ден напред “. Благодарение на това, БНЕБ ЕАД съумя да осъществя позитивен финансов резултат от активността си, което е показателно за капацитета на сдружението. С развиването на електроенергийния пазар в посока неговата цялостна либерализация и въвеждането на пазара за двустранни контракти и борсовата платформа за търговия „ в границите на деня “ БНЕБ ЕАД ще има все по-голяма значителност за организирането на търговията с електрическа сила в страната, се акцентира в доклада.

Увеличени финансови доходи с 20 871 хиляди лева (22,9%).

Финансовите доходи за деветмесечието на 2017 година са в размер на 112 032 хиляди лева и са образувани от:

- лихви по предоставени заеми на дъщерните сдружения – Начислените лихви по предоставени заеми на дъщерните сдружения в БЕХ Група са с максимален условен дял в цената на финансовите доходи, към 30.09.2017 година, както и за деветмесечието на 2016 година Делът им към 30.09.2017 година е 89% от общите финансовите доходи, a за същия интервал на 2016 година той е 86 %.

Към 30.09.2017 година начислените лихви по предоставени заеми на дъщерните сдружения са 99 733 хиляди лева, (в това число 10 464 хиляди лева лихви за просрочие) и бележат растеж от 28% по отношение на същия интервал на 2016 година - 78 199 хиляди лева Основна причина за това е растежът в размер на 22 088 хиляди лева в следствие от начислените доходи от лихви от НЕК ЕАД по подписания през месец април 2016 година контракт за даване на целеви заем в размер на 521 625 хиляди евро (1 020 210 хиляди лева.).

Заемът бе предопределен за погасяване на остарели отговорности от НЕК към „ Ей И Ес Гълъбово” и „ КонтурГлобал Марица изток 3”, с което влезнаха в действие изискванията на подписаните съглашения с НЕК за изменение на дълготрайните контракти за изкупуване на електрическа сила от двете
централи. В края на 2016 година срокът на заема бе продължен от една на пет години, при изменени лихвени равнища, а главницата бе увеличена с присъщите разноски, направени от БЕХ, свързани с мостовия заем и облигационната емисия през 2016 година

Към 30.09.2017 година е регистрирано и нарастване в размера на 2 755 хиляди лева в начислените лихви по предоставени заеми на Топлоелектрическа централа 2 по отношение на същия интервал на 2016 година, което е разследване на отпуснатите през 2016 година три заема в общ размер на 140 000 хиляди лева за финансиране на активността и погасяване отговорности на дъщерното сдружение.

 лихви от „ Топлофикация София “ ЕАД – вследствие на подписаното през 2015 година Споразумение за новиране и разсрочване на отговорностите на „ Топлофикация- София “ ЕАД към БЕХ ЕАД, настоящо БЕХ ЕАД регистрира доходи от лихви върху дължимите суми, като към 30.09.2017 година техният размер е 12 199 хиляди лева Ефектът от приложените ограничения за стабилизиране на финансовото положение на топлофикационното сдружение е, че същото съумява да покрива настоящо своите отговорности към БЕХ ЕАД.

 други доходи – 3 хиляди лева, образувани от доходи от лихви по банкови сметки на холдинга.

Намалени оперативни разноски с 2 161 хиляди лева (28,9%)

Към 30.09.2017 година цената на регистрираните оперативни разноски по всички стопански детайли е относително по-ниска по отношение на същия интервал на 2016 година, сочат от БЕХ

 Най-голямо понижение се регистрира в разноските за външни услуги – 1 960 хиляди лева Основната причина е редуцирането на разноските за консултантски услуги с 1 673 хиляди лева, или 56%, по отношение на размерът им за деветте месеца на 2016 година Намалението на разноските за консултантски услуги се дължи от една страна на по-ниската ангажираност на консултантите, оказващи юридически и правни услуги по формираните против БЕХ ЕАД и дъщерните му сдружения каузи от Европейската комисия. От друга страна, към 30.09.2016 година бяха регистрирани обилни по мярка консултантски услуги с еднократен темперамент, свързани с актуализиране на политиките за ръководство на риска и правене на политики за ръководство на вложенията и плановете на БЕХ ЕАД и сдруженията в групата, както и консултантски услуги по съглашения със Световната банка (СБ).

По едното съглашение СБ извърши разбор и оценка на електроенергийния бранш на България и показа отчет с оферти за финансово стабилизиране на бранша и временен модел за либерализация на пазара.

По второто съглашение, което е продължение и допълнение на първото, СБ създаде подробна пътна карта за реализация на програмата за промяна на енергийния бранш според оферти модел за либерализация и извърши разбор на опциите за систематизиране на резултата от корекциите в цените за битови консуматори и за използване на съответни механизми за обществена отбрана на уязвимите битови консуматори в България. Изпълнението на втория контракт завърши през първото тримесечие на 2017 година Разработените материали ще спомогнат на БЕХ да разшири своята тактика за финансово стабилизиране, възобновяване и поддръжка на либерализацията на бранш „ Енергетика “.

По-високи разноски за консултантски услуги са свързани със подписания на 15.03.2016 година контракт с втора рейтингова организация Муудис (Moody’s) за отсъждане и поддържане на интернационален кредитен рейтинг на БЕХ ЕАД, както и за отсъждане и поддържане на кредитен рейтинг на втората облигационна емисия, сполучливо пласирана при започване на месец август 2016 година

Намалени са и разноските за материали - със 7 хиляди лв. и за личен състав - със със 138 хиляди лева (4,8%), по отношение на деветмесечието на 2016 година

Ръст на финансовите разноски с 14 846 хиляди лева (24,8 %)

Основната причина за регистрирания растеж на финансовите разноски през оценения интервал за 2017 година е поетият спомагателен външен дълг посредством пласираната облигационна емисия през август 2016 година в размер на 550 млн. евро. Ефектът от начислените лихви, свързани с издаването на втората облигационна емисия върху финансовите разноски за деветмесечието на 2017 година спрямо регистрираните по нея финансови разноски към 30.09.2016 година е растеж от 33 116 хиляди лева

Друга причина за изменението на финансовите разноски е това, че към 30.09.2016 година са начислени разноски в размер на 18 317 хиляди лева, които са свързани с мостовия заем провиснал от консорциум от банки на БЕХ ЕАД на 25.04.2016 година (вкл. амортизации), до момента в който към 30.09.2017 година тези финансови разноски не са проявени. Чрез получения мостови заем в размер на 535 млн. евро бе обезпечено финансиране на НЕК ЕАД, което бе от сериозна значимост за разплащане на просрочените отговорности на публичния снабдител към двете топлоелектрически централи от Маришкия басейн и влизане в действие на договореностите за понижаване цената на разполагаемост, означават от холдинга.

Накратко за дъщерните сдружения

АЕЦ " Козлодуй " - докладът демонстрира финансово стабилизиране. Дружеството завършва деветмесечието със 102 млн. лв. облага против 39 млн. лв. за същия интервал на предходната година. Приходите на атомната централа са нарастнали с 6,6% до 678 млн. лв., като в това време има понижение с 3,7% на разноските до 573 млн. лв..

Близо 9 млн. лева от разноските през това деветмесечие са за удължаването на периода на употреба на V блок и VI блокове на централата. V блок през днешния ден получава възобновения си лиценз от АЯР, с който ще може да работи още 10 години.

След издължаването от страна на НЕК за минали доставки, паричните средства също се усилват - от 123 млн. лв. на 189 млн. лв.. Освен от покритите дългонве на НЕК този растеж е резултат и по-добрата пазарна среда и по-добрата събираемост на средствата, е маркирано в доклада на НЕК.

Финансовото положение на АЕЦ се стабилизира през деветте месеца на 2017-та, макар че за интервала производството на еленергия понижава с 5,1% - до 11,6 тераватчаса /главно поради ремонта по V блок през пролетта/. Решаващ фактор за това се оказват по-добрите цени на пазара на електрическа сила.

НЕК ЕАД продължава да топи загубата и да покачва приходите, демонстрира докладът на сдружението. В същото време обаче се регистрира растеж на дълготрайните отговорности на електрокомпанията публичен снабдител.

Дружеството дължи 1,9 милиарда лв. на свързани лица, по отношение на 1,8 милиарда лв. за същия интервал на 2016 г.В края на септември дълготрайните отговорности на НЕК към този момент надвишават 3,02 милиарда лв., по отношение на 2,93 милиарда лв. за 2016 година

Приходите от активността на НЕК са се вдигнали с 2% до 2,29 милиарда лв.. Разходите понижават с 0,7% до 2,38 милиарда лв.. Дружеството е на загуба от 90 млн. лв., което е положително достижение на фона на загубата от 154 млн. лв. за първите девет месеца на 2016 година Компанията обаче към момента изпитва усложнения при разплащанията към снабдители, както и при погасяването на заемите към БЕХ.

Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " усилва загубата си - за деветте месеца на тази година тя стига 83 млн. лв., при 78 млн. лв. за същия интервал на предходната година.

На процедура сдружението покачва приходите от главната си активност с 16,7% до 448,9 млн. лв.. Произведената от централата електрическа енергия доближава 5,9 тераватчаса, което е нарастване от 17,5 на 100. Дружеството е продало с 260% повече електрическа енергия през БНЕБ при реализирани доста положителни ценови нива.

В същото време обаче ТЕЦ-ът усилва разноските за активността си до 521,5 млн. лв., при 444 млн. лв. през същия интервал на предходната година. Като съществена причина е посочено съвсем двойното нарастване на заплащанията за излъчвания - общо 89,1 млн. лв. за деветмесечието. Безплатните СО2 -квоти за държавния Топлоелектрическа централа през тази година са по-малко, като в това време се регистрира растеж при цената на пазара на излъчвания.

" Булгаргаз " регистрира облага от 1 млн. лв.. Това е доста намаляване по отношение на деветмесечието на 2016 година, когато облагата беше 36 млн. лв..

Всъщност сдружението е работило при удобна пазарна обстановка с възходящо ползване, изключително в секторите браншовете " Енергетика ", химическата промишленост и газоразпределителните сдружения. В резултат доставките са нарастнали с 8,5% до 2,3 милиарда куб. метра.

Съпоставимо с пазарните условия приходите на " Булгаргаз " са се повишили със 7% до 784 млн. лв.. Разходите на сдружението обаче са нарастнали доста - с 12% на годишна база до 763 млн. лв.. С 10 млн. лв. понижават и паричните наличия, които към този момент са 41 млн. лв..

" Булгартрансгаз " регистрира понижаване на облагата - в края на септември тя е 46,9 млн. лв., по отношение на 59,9 млн. лв. за същия интервал на 2016 година Приходите от активността на газопреносния оператор леко се усилват - с 5,3% до 256 млн. лв.. Разходите са в размер на 204 млн. лв. и са се нараснали с 15%.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР