Бедствието става дни след като огромно свлачище отне живота на

...
Бедствието става дни след като огромно свлачище отне живота на
Коментари Харесай

Вулкан изригна в Индонезия, има пострадали и стотици евакуирани

Бедствието става дни откакто голямо свлачище лиши живота на над 20 души
Най-малко 800 души са евакуирани в Индонезия след многочислени изригвания на вулкана Руанг, който дни наред изхвърля в небето облаци лава и пепел, съобщи Ройтерс.

Има потърпевши. Кадри на организацията демонстрират хора на носилки, жена с бинтована глава, качена върху гърба на мъж, както и потоци от алена лава, стичаща се по планината и извиващи се облаци от пепел над кратера.

От през вчерашния ден вулканът е изригнал повече от три пъти. След нарасналата интензивност управляващите покачиха равнището на паника до второто най-високо равнище, показват от Индонезийския център за вулканология и понижаване на геоложките рискове (PVMBG).

Изригването на вулкана е провокирано от скорошни трусове на острова. Планината изхвърля рискови и " избухливи горещи облаци " на височина до 1,8 км в небето.  " Трябва да почистим острова, тъй като чакаме, че може да има още изригвания. Никаква активност не е позволена в границите на четири километра от кратера ", показват от центъра за вулканология. 

На остров Руанг живеят 838 поданици, множеството от които към този момент са евакуирани.

Изригването на вулкана става дни след голямо свлачище на различен индонезийски остров - Сулавеси, породено от проливни дъждове. Спасителни екипи през вчерашния ден откриха телата на 3-годишно момиче и майка му, като преди този момент управляващите оповестиха за 20 жертви. 
 Изригването на вулкана става дни след голямо свлачище на различен индонезийски остров – Сулавеси, лишило живота на над 20 души
Изригването на вулкана става дни след голямо свлачище на различен индонезийски остров – Сулавеси, лишило живота на над 20 души
Снимка: БТА/АП via National Search and Rescue Agency
В събота свлачището затрупа четири къщи в село Южно Макале в окръг Тана Тораджа на провинция Южно Сулавеси, разгласи началникът на локалната полиция Гунарди Мунду, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. По думите му в една от къщите е имало фамилно събиране, когато свлачището се е активизирало.

Десетки бойци, служители на реда и доброволци се включиха в издирването. Рано сутринта в неделя спасителите съумяха да извадят живи двама потърпевши, в това число 8-годишно момиче, които бяха откарани в болница. Сезонните дъждове са причина за чести свлачища и наводнения в Индонезия.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР