Бедствено положение обявиха в шест общини на Шуменска област заради

...
Бедствено положение обявиха в шест общини на Шуменска област заради
Коментари Харесай

6 общини в Шуменско обявиха бедствено положение

Бедствено състояние оповестиха в шест общини на Шуменска област поради усложнената конюнктура от мощния вятър и снеговалежа тази нощ. Решението бе взето на съвещание на Областния щаб за понижаване риска от бедствия, свикано от регионалният шеф проф. Добромир Добрев, оповестиха от регионалната администрация.

След разбор на обстановката в общините и тежката обстановка в северните елементи на региона бе решено в общините Нови пазар, Никола Козлево, Венец, Каолиново, Каспичан и Хитрино, да бъде оповестено бедствено състояние за период от 7 дни, считано от 09:30 часа през днешния ден. Нарушаване на енергоснабдяването има във всичките шест общини, заради повреди в електропреносната мрежа. Екипи на „ Енерго Про “ работят по отстраняването им и електрозахранването ще бъде възобновено във допустимо най-кратки периоди, сподели регионалният шеф.

Директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Георги Гендов заяви, че няма данни за потърпевши хора, само че ситуацията остава усложнена. По искане на Областно пътно ръководство Шумен на 18 ноември към 23:15ч. е затворен основен път I-2 посока Шумен към Разград, има построен контролно-пропускателен пункт (КПП) до пътен възел Белокопитово. От 00:30 ч. заради изобилен снеговалеж е затворен пътят Ямбол-Силистра. След кръстовището за село Хитрино обосновката е комплицирана, контролно-пропусквателен пункт е построен на 7 км край Шумен.

Затворен е и остарелият път за Варна, контролно-пропусквателен пункт е построен след кръстовището за село Зайчино ореше. По увещание на шефа на Областно пътно ръководство интензивно се работи по трите основни пътища и в най-скоро време да бъдат отворени за придвижване, сподели Гендов. Изградено е и контролно-пропусквателен пункт до село Пристое за недопускане на коли на основен път Шумен-Силистра. Има данни за нарушено водоподаване на територията на общините Нови пазар и Каспичан. 

Според шефа на Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” Иван Иванов екипите са реагирали на над 50 сигнала, като над 27 души са избавени, част от тях се намират в кметствата на обитаеми места. Има четири закъсали противопожарни коли, единият към този момент е освободен от пътя, за останалите се работи, сподели Иванов. Автомобилите са край село Тъкач, на пътя Никола Козлево - Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво, посочи комисар Иванов. 

Областният съвет за понижаване риска от бедствия остава в нараснала подготвеност, продължава оперативната връзка сред институциите и общините и при смяна на ситуацията и при нужда ще бъдат подхванати спомагателни ограничения, показаха от регионалната администрация.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР