Воденият от Ема Стоун „Бедниците“ печели главната награда на 80-ия филмов фестивал във Венеция

...
Бедниците“, филм за овластяването на жените от Викторианската епоха, спечели
Коментари Харесай

„Бедниците“, филм за овластяването на жените от Викторианската епоха, спечели Златната Лъв на филмовия фестивал във Венеция

От НИКОЛ УИНФИЙЛД Associated Press, 9 септември 2023 г., 15:36

РИМ -- РИМ (AP) — „Бедничките“, филм за овластяването на жените от Викторианската епоха, спечели Златен лъв в събота на филмов фестивал във Венеция, до голяма степен лишен от холивудски блясък поради стачките на писатели и актьори.

Филмът, с участието на Ема Стоун, спечели голямата награда на 80-ото издание на фестивала, което често е предсказание за слава на Оскар. Получавайки наградата, режисьорът Йоргос Лантимос каза, че филмът не би съществувал без Стоун, който беше и продуцент, но не беше на Лидо за фестивала.

„Това филмът е тя, пред и зад камерата,” каза Лантимос.

Филмът, базиран на едноименния роман на Аласдър Грей от 1992 г., разказва историята на Бела Бакстър, който е върнат към живот от учен и след бурна крива на учене бяга с мърляв адвокат и се впуска в поредица от приключения, лишени от обществените преценки на епохата.

Други топ победители на Лидо бяха два филма, засрамващи Европа заради нейните миграционни политики.

„Io Capitano,“ (Аз, капитанът) от Матео Garrone спечели наградата за най-добър режисьор, докато младата звезда на Garrone, Сейду Сар, спечели наградата за най-добър млад актьор. Филмът разказва историята на одисеята на две млади момчета от Дакар, Сенегал, до лагерите за задържане в Либия и накрая през Средиземно море до Европа.

„Зелено“ на Агнешка Холанд Граница“, за другата миграционна криза в Европа на полско-беларуската граница, спечели специалната награда на журито.

„Хората все още се крият в горите, лишени от достойнството си, на техните човешки права, на тяхната безопасност и някои от тях ще загубят живота си тук, в Европа“, каза Холанд пред публиката. „Не защото нямаме ресурси да им помогнем, а защото не искаме.“

Питър Сарсгаард спечели наградата за най-добър актьор за „Памет“ в в който той играе заедно с Джесика Частейн във филм за събирането на гимназисти. В своята благодарствена реч Сарсгаард се позова на стачката и изкуствения интелект и заплахата, която представлява за индустрията и извън нея.

„Мисля, че всички наистина можем да се съгласим, че един актьорът е личност и че писателят е личност. Но изглежда, че не можем“, каза той. „И това е ужасяващо, защото работата, която вършим, е свързана с връзка. И без това това оживено пространство между нас, това тайнство, това свято изживяване да бъдеш човек, ще бъде предадено на машините и осемте милиардери, които ги притежават."

Кейли Спаени спечели най-добра актриса за "Присила", портретът на София Копола за личната страна на Присила и Елвис Пресли.

Журито беше оглавявано от Деймиън Шазел и включваше Салех Бакри, Джейн Кемпиън, Миа Хансен-Льове, Габриеле Майнети, Мартин Макдона, Сантяго Митре, Лаура Поитрас и Шу Ци.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР