Бе време, писмеността нашакога обходи целий мир;за все световната просветатя

...
Бе време, писмеността нашакога обходи целий мир;за все световната просветатя
Коментари Харесай

Отци на българското знанье, творци на наший говор мил: Кирилицата от Севера до Антарктида

Бе време, писмеността наша
по кое време обходи целий мир;
за все международната култура
тя бе изобилен вир
***
бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
създатели на наший диалект благ

През 1892 година Стоян Михайловски приключва стихотворението си " Кирил и Методий " като план за всеучилищен химн, а малко по-късно редовете му се трансформират в текст на една от най-разпознаваемите български песни - " Върви, народе възродени ", която звучи на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

В строфите си Михайловски възхвалява дългогодишното книжовно дело на редица просветители, почнало още през 855 година със основаването на един от най-здравите символи за еднаквост и познание, въодушевило и вдъхновяващо развитието на културата...

Азбуката. Константин-Кирил Философ създава глаголицата като неподражаема и съвършена графична система, в която всяка писмен знак дава отговор на избран тон. Заедно със своите ученици Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд двамата братя Кирил и Методий стартират значима задача - популяризират славянската словесност и старобългарския език, преписват и превеждат богослужебни книги с една цел - блян към просвещение на българския народ.

Смята се, че малко по-късно Наум опростява глаголицата, а новополучената писменост нарича кирилица - на своя учител Константин-Кирил Философ, евентуално без да осъзнава какъв брой основно е неговото създание за развиването на просветата освен на българите, само че и на десетки други.

Преминавайки през ръцете на Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и още редица книжовници, писмеността се трансформира в средство за предпазване на славянската памет, културното завещание, традициите...

А днес обединява народи - като нишка сред предишното, сегашното и бъдещето. И доказателство за това са многочислените паметници освен в България, само че и по света, които свидетелстват за признателността към делото на светите братя и за смисъла на писмеността и писмеността.

От Севера до Южния полюс - вижте част от паметниците по света, отдадени на кирилицата и на Кирил и Методий.
Монументът в Монголия
В тази страна от 19. век писмената системата, която обществото употребява, също е кирилицата - с лека трансформация, сходна на тази в съветската писменост. Именно по тази причина не е инцидентно, че през 2015 година в монголската столица Улан Батор беше открит първият по рода си Паметник на кирилицата, основан по инициативата за издигане на такива монументи в чужбина на археолога проф. Николай Овчаров.

Монументът с букви от славянската писменост e повдигнат в двора на 118-о учебно заведение в монголската столица, а 2015 година беше публично открит в присъствието на монголския министър на културата, посланика на Монголия в София, преподаватели и ученици на учебното заведение.



 

" Тук най-ясно си даваме сметка за величието на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на техните възпитаници - единадесет века след основаването си кирилицата продължава да се употребява от над 300 милиона души от Далечния Изток през Монголия до сърцето на Европа ", каза тогавашният държавен глава Росен Плевнелиев в словото си на тържествената гала, представен от пресслужбата на президентството. 



Снимка: Пресцентър на Президентство

От името на Инициативния комитет за построяването на Паметника на кирилицата в Улан Батор археологът проф. Николай Овчаров дефинира 11 май като паметна дата и подари на 118-о учебно заведение в монголската столица икона на светите братя Кирил и Методий.

Именно в България през 9 век стартира преводът на богослужебните книги, откъдето те се популяризират в целия славянски свят, напомни проф. Овчаров. С Паметника на кирилицата точно в една неславянска страна ознаменуваме това велико дело, добави професорът.

Дизайнът на монумента е актуален и символизира продължението на живота на писмеността в новия свят. Самият монумент изобразява самобитна горяща факла, от чийто връх, вместо огън, излизат букви.
Кирилицата и на Антарктида
Това в действителност е вторият монумент от самодейността на проф. Овчаров. Открит е през 2018 година и още веднъж е по концепция на проф. Овчаров и на създателя на паметника инж. Младен Станев.

Може да се гордеем, защото вторият монумент на кирилицата се издига на Южния полюс, покрай българската антарктическа база, отбелязва тогава инж. Младен Станев, представен от Българска телеграфна агенция.

Монументът е направен от хром, никел и от доблестен месинг, тъй като това са " безконечни " метали - не подлежат на разяждане и не се замърсява природата. 



Снимка: БНР

Направен е напълно с дарения на българи и монголци и съставлява няколко железни сегмента, върху които са изобразени букви от кирилицата, като върху буквата Ж има икони на Св. св. Кирил и Методий и на Климент Охридски.

В самия монумент е капсулована пръст от българските столици - Плиска, Преслав, Велико Търново, София, от морската столица - Варна, както и от гроба на хан Кубрат.

Идеята за основаването на паметника и слагането му там пък е осъществена, посредством на българо-монголско съдействие на Антарктида и на монголския дипломат тогава проф. Лхамсурен Дугержав.
Почит към писмеността в САЩ
Щатите скоро също ще могат да се похвалят с величествен паметник в Лос Анджелис, отдаден на кирилицата. Инициативата е по концепция на Генералното консулство на България, след това подкрепена от BgFACE - Българска фондация за изкуство, просвета и обучение, както и на Бронислав Ликоманов, който в действителност е създател на скулптурата.

Монументът е напълно концентриран върху кирилицата, въпреки че първичният му вид е бил по-скоро отдаден на Кирил и Методий. Творението на Ликоманов съставлява ръка, която държи книга. Едната част на книгата се трансформира в крило на птица, а изпод са изобразени първите четири букви от писмеността. 

На 1 февруари тази година от Генералното консулство на България в Лос Анджелис разгласиха фотоси на съвсем готовия паметник, който скоро би трябвало да бъде публично открит.

" Паметникът на българската писменост е съвсем приключен! Истинско произведение на изкуството, с което се гордеем ", пишат от консулството.

 

 
Светите братя в сърцето на Русия  
В столицата Москва на площад " Славянска " е повдигнат монумент на Кирил и Методий. Монументът е подложен пред внушителната Руска държавна библиотека, като той е не по-малко въодушевяващ - съставлява скулптури на двамата братя, които държат кръст и Библията.

Според някои източници в свитъка с писмеността - част от паметника, е изпусната буквата Н.

Като знак на славянската книжовност, всяка година паметникът " събира " голям брой хора, които означават навръх този площад Празника на славянската книжовност и просвета.



Снимка: iStock by Getty Images

Това в действителност не е единственият паметник на светите братя в Русия - техни монументи има още в Мурманск, Сургут, Владивосток, Твер, Сиктивкар и други.

Монументът в Мурманск в действителност е копие на този в България - пред Народната библиотека. Той е дело българския ваятел Владимир Гиновски.
Кирил и Методий и в италианската столица
Всъщност двамата са свързани с Рим повече, в сравнение с можете да си визиите. В базиликата " Сан Клементе " те за първи път служат на славянски език, а също така там е заровен ученикът им Климент, чието тяло те придвижват в италианската столица през 867 година Тогава светите братя са поканени в града от папа Адриан II.

Година по-късно умира и Кирил. Методий упорства да отнесе тялото му в Гърция, само че папата не дава своето разрешение, след което светецът е погребан също в базиликата " Сан Клементе ".

В този храм няма обичаен монумент на двамата братя, само че най-ценни са мозайките с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарени от Българската православна черква. 



Снимка: Българска телеграфна агенция

До гроба постоянно се правят литургии при визити на международни политици и други публични представители от славянските страни.



Снимка: Българска телеграфна агенция

До олтара в храма има и картина, изобразяваща посрещането на светите братя от папа Адриан II тъкмо в " Сан Клементе ".



Снимка: iStock by Getty Images
Монумент на светите братя в Скопие
Наред с всички останали монументи, огромни бронзови скулптури и на Кирил и Методий са ситуирани още от 2010 година край Каменния мост в центъра на македонската столица.



Снимка: iStock by Getty Image

За изработката и слагането на монумента са били необходими повече от 1,1 млн евро.

Самият монумент изобразява двамата светци със сведени глави, държейки книги в ръцете си. Под тях е сложена плоча с надпис " Свети Кирил и Свети Методий - Славянски просветители ".

В непосредственост се намират и монументи на учениците на Кирил и Методий - Климент и Наум.
Признателността на Чехия
В чешката столица Прага има няколко паметника на светите братя, един от най-внушителните и забележителните обаче се намира на Карловия мост наред с още към 30 статуи.

Монументът на Кирил и Методий се намира от дясната страна на моста - тъкмо против паметника на св. Франтишек Ксавиерски.



Снимка: iStock by Getty Images

Двамата братя се считат за настойници на чешките земи, което изяснява и особената респект в страната към тях. Според историческите източници Методий е заровен точно в там - в рамките на тогавашната Велика Моравия.

Кирил и Методий са и патрони на доста от чешките храмове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР