Бе можем да знаем какво се е случило в умовете

...
Бе можем да знаем какво се е случило в умовете
Коментари Харесай

Как влияе червеният цвят на ума

Бе можем да знаем какво се е случило в мозъците на предците ни преди 10 хиляди години, когато за първи път са хванали естествените пастели и са почнали да рисуват телата си. Но евентуално е от голяма важност, че са избрали точно аления цвят – този на кръвта, ослепителен знак на живота и гибелта.

Днес, нюансите на аленото са свързани със мощ, експанзия, секс – от яркочервеното по емблемите на английската кралска власт до крещящото неоново осветяване в аления регион на Амстердам. Тези асоциации може би не са съвпадане. Ново течение в логиката на психиката, наречено „ цветна логика на психиката “, е разкрило, че аленото има мощно въздействие върху настроенията, усещанията и дейностите ни. Носенето на алено даже може да промени душeвността ви и хормоналния ви баланс, както и да повлияе на представянето ви във футболен мач. Какво в нюансите на рубиненото, аленото и пурпурното ги прави толкоз могъщи?

Предупредителните знаци

Няма подозрение, че в визиите си свързваме аленото с едно от най-важните събития в историята на еволюцията. Много бозайници – да вземем за пример кучетата - не разграничават аленото от зеленото. Но що се отнася до нашите предшественици, приматите, и тяхната акомодация към живота в джунглата, те са развили нов тип кафези в ретината, които им оказват помощ да разпознават яркочервените плодове от зеленината. Подсиленото им усещане в следствие им послужило за нови форми за другарство посредством сигнали. Червената кожа – в резултат на кръвта, изпомпана покрай повърхността на кожата – е значим симптом на превъзходство измежду доста примати. Мандрилите са може би най-популярният образец, с яркочервените белези по лицата и дупета, които разкриват позицията им в строгата подчиненост. По-здравите и преобладаващи човеци наподобяват по-червени. Преценявайки качествата и позицията на себеподобните си по яркостта на аленото, мандрилите от по-нисък сан знаят по кое време могат да завоюват или изгубят в борба.

Едва през 2004 година двама психолози – Ръсел Хил и Робърт Бартън от University of Durham – почнали да се чудят дали хората не реагират по същия метод. Въпреки че не почервеняваме като мандрилите, ние също от време на време " пламваме " от гняв. Затова постоянно асоциираме алените облекла с експанзия и владичество. Хил и Бъртън се чудили по какъв начин тъкмо да потвърдят теорията си, до момента в който по време на Олимпийските игри през 2004 година не се появила идеалната опция. В бойните спортове като бокс и таекуондо, на всеки участник на случаен принцип се дава червен или наследник екип. Така, учените могли да съпоставят представянето на едни и същи спортисти, облечени в разнообразни цветове.

Проследявайки развиването им с течение на мачовете, Хил разкрил, че играчите в червени екипи имали 5% по-голям късмет да победят от съперниците си в синьо. „ Носенето на алено не те трансформира просто по този начин в отличен състезател “, споделя Хил. „ Но от време на време може да наклони везната, когато съперниците са равностойни. “ Това първо „ изследване в алено “ въодушевило серия от други опити, които дали сходни резултати с изпълнителите на дузпи във футбола, при които е по-малко евентуално да вкарат гол, в случай че вратарят носи алено. Скоро по-късно, цветната логика на психиката се трансформирала в правдоподобна научна сфера сама по себе си. „ Това изследване в действителност има огромен принос за възраждането на интереса към цветовете и тяхното влияние, “ споделя Андрю Елиът от University of Rochester в щата Ню Йорк.

Точната причина за това влияние е още под въпрос. Елиът показва изследвания, съгласно които хората, облечени в алено, се усещат по-доминиращи и имат интензивен сърдечен темп и повишено количество тестостерон, които подтикват представянето им. От друга страна е допустимо аленото да плаши съперниците – по същия метод, по който мандрилите заобикалят спорове със своите водачи с яркочервени лица. „ Когато видите алено, изпитвате боязън, чувствате се по-нисшестоящи, а равнището на тестостерона ви пада, “ споделя Елиът. Но е допустимо и всичко да зависи от реферите: един немски тим манипулирал видеа, променяйки екипите на състезатели по таекуондо, преди да ги покаже на професионални рефери. „ Простата промяна на цветовете трансформирала метода, по който опитните рефери присъждали точки, “ споделя Хил – играчът в алено спечелвал благосклонностите им.

Далеч от спортната зала, само че по подобен метод бихте могли да загубите и в казиното. Играта с червени чипове за покер, наподобява кара хората да залагат повече от тези, които имат сини или бели чипове, може би тъй като се счита, че алените носят победа. От позитивна позиция, алените облекла биха могли да ви оказват помощ да се справите по-добре на изявление за работа. Някои фешън специалисти считат, че червените вратовръзки са израз на власт и предимство на работното място.

Може би най-изучаваното влияние на аленото е обвързвано с асоциациите с готовност, сексапил и грях – претекст, които се среща от Вавилонската развратница до песента Lady in Red на Крис де Бург. Поредица от опити на Елиът и негови сътрудници удостоверява, че мъжете и дамите, които носят алено, постоянно са считани за по-атрактивни от носещите други цветове. Въпреки че множеството такива изследвания са извършени в лаборатории, в които участниците пасивно оценявали фотоси, тези резултати могат да бъдат пренесени и в държанието онлайн. Сервитьорките в алено получават по-големи бакшиши от клиентите от мъжки пол; носенето на алена тениска от дамите-стопаджийки усилва възможностите им да си намерят транспорт.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР