БДЖ-Товарни превози се намира в неравнопоставена и несправедлива конкурентна среда,

...
БДЖ-Товарни превози се намира в неравнопоставена и несправедлива конкурентна среда,
Коментари Харесай

Ивайло Московски: „БДЖ -Товарни превози” се намира в неравностойна конкуренция с частните оператори


„ БДЖ-Товарни транспорти ” се намира в неравнопоставена и несправедлива конкурентна среда, заради това, че то е държавно дружество и би трябвало да съблюдава правила и закони, които се отнасят до него, само че не и до частните оператори. Това сподели министърът на превоза Ивайло Московски по време на съвещанието на съвещанието на Комисията по превоз, осведомителни технологии и известия в Народното събрание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ В годините имаше два пъти опит за приватизация на сдружението. Идеята беше да бъде закупен от оператор, който да има опция, оперирайки в това число отвън рамките единствено на национална територия да развие сдружението. Политиката, която организираме при съответните два несполучливи опита за приватизация, просто нямаше искащи за тази процедура и се мина към вид, при който сдружението да продължи да бъде оперирано от държавния оператор. Политиката, която развиваме по неговото ръководство включва много ограничения. Те са в цялостния проект за стабилизиране и развиване на БДЖ. Най-общо процедурите, които касаят усъвършенстване на дейностите в сдружението се свеждат до освобождение от неоперативни активи. Това което е допустимо, тъй като те множеството им активи в огромната си част са заложени към кредитори. Оптимизация на личния състав, което включва в главните си елементи освобождение на хора, които са в пенсионна възраст, само че не се извършва някакъв шоков проект за редуциране на работещи хора ”, съобщи Московски.

Той добави, че се работи и по линия на маркетинга, чиято задача е да притегли клиенти, които в действен проект да усъвършенстват индикаторите на сдружението. На този декор обаче, „ БДЖ-Товарни транспорти ” влиза в неравна конкуренция с частните оператори.

„ „ БДЖ-Товарни транспорти ” се конкурира с компании, които работят на чисто пазарен стопански принцип. Къде сдружението понася най-големи вреди от този факт? На първо място бих споделил, че това е обсегът, където при съществуване на нужда от аварийни елементи, елементи или на някакви систематични детайли, които са нужни за реализиране на активността, „ БДЖ-Товарни транспорти ” е задължено по закона за публични поръчки да организира подобен вид процедури, които сами по себе си значат един интервал от 7-8 месеца. Ако има и обжалвания се минава на две инстанции - Комисия за защита на конкуренцията и Административен съд. Ако на една частна компания, оперирайки по инфраструктурата й е належащо да закупи някаква чат тя отива и си го закупува по пазарни условия, „ БДЖ-Товарни транспорти ” е лимитирано в тази си опция, защото би трябвало да се организират процедури", изясни министърът на превоза.

Ивайло Московски добави, че от ведомството обмисляли вид за сформиране на рамкови контракти, само че е доста мъчно да се планува какви ще са потребностите на предприятието в бъдеще време.Министърът вижда част от оздравяването на сдружението в развиването и осъществяването на така наречен единични транспорти.

„ Правили сме разбори, които демонстрират, че доста страни от калибъра на България като железопътна инфраструктура и железопътно развиване, приказвам за централна Европа, в това число Австрия и Германия имат метод, който подтиква, т.е. страната субсидира така наречен единични транспорти. Това са транспорти на артикули, които по никакъв метод не са атрактивни за частните оператори и страните са решили, че е по-изгодно те да се транспортират по този метод, а не с коли ”, сподели министър Московски.

Министърът увери, че ще продължи да упорства да има такава политика и да се отпусне допустима дотация на единичните товари, където БДЖ има опция да прави, надлежно и да се разработят механизми, които да разрешат по-бързото опериране и по-бързата доставка, на всичко, което им е належащо, с цел да действат и да бъдат конкурентноспособни на частните оператори, безапелационен е министърът. В противоположен случай, в случай че сдружението продължи да стои в това положение, в което е сега не го чака нищо хубаво, защото все още то има отговорности в размер на към 111 млн. лв../БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР