БДЖ Пътнически превози отчита загуба от порядъка на 5 милиона

...
БДЖ Пътнически превози отчита загуба от порядъка на 5 милиона
Коментари Харесай

БДЖ отново на загуба: ще я спасят ли новите влакове за над 1,7 милиарда лева ?

" БДЖ Пътнически транспорти " регистрира загуба от порядъка на 5 милиона и 700 хиляди лв. при планувани през предходната година 17 милиона лв.. Това съобщи заместник-министърът на превоза и известията Красимир Папукчийски по време на парламентарната транспортна комисия.

Разликата от 10 милиона се компенсира от страна на страната поради цената на електрическата сила.

" Основно от кое място идва компенсацията на тази загуба. Това е намалянето на инфраструктурните такси, от инфраструктурния оператор - 50% и компенсацията на страната поради себестойността на елестроенергията ",коментира Папукчийски.
 Ще нарастне ли пътуването с трен и какви ще са подобренията в купетата? Говори шефът на БДЖ
Ще нарастне ли пътуването с трен и какви ще са подобренията в купетата? Говори шефът на БДЖ

Инж. Христо Иванов, шеф на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД, пред Money.bg

Новите търгове

Обществените поръчки за закупуване на нови влакове и локомотиви, които се финансират по Плана за възобновяване и резистентност, ще бъдат стартирани през декември тази година.

До края на ноември документите ще бъде напълно готова, а към 15 декември ще бъдат оповестени и процедурите.

Предстои да бъдат закупени 42 електрически влака, 20 пуш-пул (push-pull) влакови състава, 18 маневрени локомотивa и 108 комплекта ETCS бордово съоръжение. Финансирането е над 1,7 милиарда лв..

Пътниците

Ръстът на пасажерите по отношение на предходната година е съвсем 39%, като към този момент са възобновени параметрите отпреди Covid рецесията.

Загуби се регистрират и при " БДЖ Товарни транспорти " за над 3,5 милиона лв..

Още напролет и лятото пасажерите в българските влакове започнаха да порастват. Тази година нарастването в броя на пътуващите за интервала май-август даже надмина и предпандемичните равнища, като през тази година са превозени 1,3 милиона повече пасажери, или със 17% повече, в съпоставяне със същия интервал на 2019 година.

Въпреки високия растеж на инфлацията, нарасналите цени на горивата и електрическата енергия, както и загубата на компанията, към сегашния миг не се възнамерява повишаване на цената на билетите на влаковете.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР