БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Дойче бан“ (Deutsche Bahn) подписаха договор

...
БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и Дойче бан“ (Deutsche Bahn) подписаха договор
Коментари Харесай

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

„ БДЖ-Пътнически транспорти “ ЕООД и „ Дойче бан “ (Deutsche Bahn) подписаха контракт за доставка на 76 осъвременени пътнически вагона, оповестиха от пресцентъра на Министерството на превоза и известията (МТС). (Видеото е архивно).

Първите 19 от вагоните ще дойдат в България през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни. С тях Българските държавни железници ще модернизират над 20% от преносимия си състав и ще обслужват най-натоварените посоки от София до Варна, Бургас и Русе.

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен вид за пътешестване във втора класа, шест профилирани пътнически вагона за транспорт на трудноподвижни лица и колела, както и 10 вагон-бистра. Общата стойност на контракта е 30,5 млн. лв., която включва и всички разноски по доставката им до България. Единичната цена за вагон възлиза на 391 166 лв., разясниха от министерството.

В края на януари министърът на превоза и известията в оставка Георги Гвоздейков сподели, че министерството и БДЖ са във крайна фаза на договаряния за закупуване на осъвременен преносим състав от „ Дойче бан “. Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ отпътуваха за Лайпциг и посетиха базата на „ Дойче бан “ за оглед на преносимия състав и изчистване на всички елементи по договорката. По думите на Гвоздейков това е първата забележима крачка в промяната на българските железници, която 30 години се е провеждала единствено на хартия.

Подвижният състав дава отговор на всички модерни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с осведомителна система за известяван на пасажерите за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е осъществен в интервала 2018-2022 година, а до декември 2023 година те са били в употреба по железопътната мрежа на Германия, осведомиха още от транспортното министерство.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР