Базираният в Швейцария стартъп Energy Vault е започнал строителството на

...
Базираният в Швейцария стартъп Energy Vault е започнал строителството на
Коментари Харесай

Компания изгражда батерии, вдигащи и спускащи 24-тонови тухли за съхранение на енергия

Базираният в Швейцария стартъп Energy Vault е почнал строителството на две големи уреди в Тексас и северно от Шанхай, оповестява CNET. Идеята е да ревизира дали можем да съхраняваме сила, като повдигаме и спускаме стотици тухли с тегло 24 метрични тона, направени от сгъстена пръст.

Идеята е удивително елементарна. 

Като подвигат солидните тухли на горните равнища на оборудването в интервали на остатък от произвеждане на сила от възобновими източници, крановете на оборудването могат да съхраняват огромни количества сила. После да я освобождават, като ги спускат назад надолу, когато търсенето е огромно, а енергийните доставки – дребни.

Това е елегантна идея, която, в случай че се приложи на процедура, би могла да увеличи устойчивостта на електрическата мрежа. Същевременно ще понижи разноските за предпазване на сила. 

Energy Vault не за първи път построява система за гравитационно предпазване.

Компанията се надява да потвърди, че концепцията ѝ работи в доста по-голям мащаб. Стартъпът към този момент построи умалена пилотна система наоколо до централата си в Швейцария, която генерира към този момент забележителните пет мегавата сила.

Новото оборудване в Китай обаче е доста по-голямо – с потенциал за предпазване от 100 мегаватчаса. 

Според CNET това е задоволително за зареждането на 3400 жилища за през целия ден. Същевременно оборудването в Тексас е проектирано да обезпечи на близката енергийна компания потенциал от 36 мегаватчаса.

В китайското оборудване се употребяват тухли, направени от 99% компресирана пръст, с примеси от вода и полимер. След като ги натъпче в гигантска правоъгълна постройка, Energy Vault ще употребява система от колички за превозване на тухлите до и от асансьор.

Според компанията всяка тухла, която се спуска със скорост шест метра в секунда, може да генерира цялостен мегават, като общата успеваемост е най-малко 80%.

Съхраняването на сила посредством покачване и втурване на великански блокове от компресирана пръст може да съхранява слънчева и вятърна дейно сила.

Много по-евтино от комплицираните решения, основани на литий.

Наличието на този енергиен потенциал разполагаем може също по този начин да разреши на електроразпределителните компании да се приспособяват към бързо изменящата се среда за произвеждане на сила и да понижат зависимостта си от природен газ, въглища и петрол.

Ако в миналото ще се отхвърляме от ден на ден от изкопаемите горива и ще ги заменяме с възобновими източници на сила, които са непостоянни, единственият метод да решим този проблем е съхранението.

Робърт Пикони, основен изпълнителен шеф на Energy Vault, пред CNET.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР