Базираните в Обединените арабски емирства (ОАЕ) пчелари са създали генетично

...
Базираните в Обединените арабски емирства (ОАЕ) пчелари са създали генетично
Коментари Харесай

Обединените арабски емирства създаде ГМО пчелни майки

Базираните в Обединените арабски емирства (ОАЕ) пчелари са основали генетично модифицирани (ГМО) пчелни майки, които да устоят на високите температури и да подсигуряват, че техните „ жужащи колонии “ ще не престават да процъфтяват. За това споделя организация Ройтерс.

Разположен в средата на планините на Хата, Honeybee Garden and Discovery center е дом на към 2500 кошера. Всеки от тях съдържа сред 15 000 и 20 000 пчели . Градината предлага освен обиколки и семинари, само че също по този начин играе и дейна роля в отбраната на пчелите. Там са намерили изобретателни способи да създадат пчеларството по-устойчиво, до момента в който светът е изправен пред ново рисково повишаване на температурите.

bTV се свърза с трима търговци на неразрешени пестициди

„ Успяхме да разработим подобен вариант пчели, който може да оцелее в горещините в ОАЕ. Чрез манипулиране на ДНК успяхме да изберем избрани гени у пчелите , които разрешават на пчелната майка да живее при доста по-високи температури “, споделя мениджърът на компанията Мустафа Мохамед Мустафа.

Той добавя, че в тази част на света температурите могат да доближат 50 градуса . Това прави оцеляването на пчелите мъчно. „ Можем да преодолеем част от казуса, като слагаме пчелите под огромни тенти. Ние също по този начин осигуряваме и пръскачки за вода “, прибавя още той.

Целта е да се осведоми обществеността за смисъла на пчелите и пчелните артикули

Оказва се обаче, че освен жегите са проблем . Пчеларите се борят и с птиците, които обичат да похапват пчели. За тази цел те са конфигурирали огромни високоговорители, които ги плашат.

Налице е фрапантен спад в броя на пчелите по света, значително заради интензивното селско стопанство , потреблението на пестициди, вредители и изменението на климата, отбелязва още организация Ройтерс.

Опасен ли е за здравето ни?

Изследване, оповестено в списание Science през 2020 година, допуска, че възходящите температури , които надвишават историческите правила, са директна причина за намаляването на някои типове пчели. Проблемът е, че те играят жизненоважна роля в естествения свят, като опрашват растенията, които създават огромен % от храната, употребявана от хората по света.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР