Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода „Северен поток 2“,

...
Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода „Северен поток 2“,
Коментари Харесай

Собственикът на „Северен поток 2“ се запътва към фалит

Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода „ Северен поток 2 “, обмисля да подаде документи за влизане в процедура по неплатежоспособност. Това оповестява Reuters, базирайки се на двама източници, осведомени със обстановката. Nord Stream 2 AG мисли да направи това още тази седмица, преди американските наказания да влязат дейно в действие.

Съединените щати глобиха компанията, чийто краен притежател е " Газпром ", откакто Русия призна двата сепаратистки района в Източна Украйна – Донецк и Луганск.

Nord Stream 2 AG предходната година приключи плана на стойност 11 милиарда $, който е предопределен да удвои потенциала за изпомпване на газ от Русия до Германия.

Двамата източници, които са поискали анонимност, защото диалозите за евентуална неплатежоспособност са поверителни, споделиха, че компанията работи с финансов консултант за изчистване на някои от отговорностите си и може публично да стартира произвеждане по неплатежоспособност в швейцарски съд още тази седмица.

Строителят на газопровода не отговори на претенции за коментар от Reuters. От „ Газпром “ също отхвърлят коментар.

Тръбопроводът с дължина 1230 км не беше почнал търговски интервенции, защото чакаше узаконяване в Германия. Канцлерът на най-голямата стопанска система в Европа Олаф Шолц обаче спря този развой предходната седмица вследствие на войната в Украйна, стартирана от Русия.

Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати издаде изпълнителна заповед на 23 февруари, с която не разрешава на американските компании от 2 март да си сътрудничат с Nord Stream 2 AG или всяко сдружение, в което Nord Stream 2 AG има директно или индиректно 50 или повече %.

" Газпром " заплати половината от разноските за създаване на " Северен поток 2 ", а останалата част е финансирана от английската петролна и газова компания Shell, австрийската OMV, френската Engie и немските Uniper и Wintershall DEA.

Nord Stream 2 AG сега приключва договорите на служащите, съгласно източниците на Reuters. Това бе доказано и от министъра на стопанската система на Швейцария Ги Пармелин, която сподели в изявление за швейцарската радиослужба RTS, че целият личен състав – над 140 чиновници, са били уволнени.

Към момента остава неразбираемо дали всички предприятия, свързани със Nord Stream 2 AG, ще бъдат закрити, както и по какъв начин „ Газпром “ възнамерява да продължи с поддръжката на газопровода.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР