Базираната в Подгорица компания Solar Power е първата и за

...
Базираната в Подгорица компания Solar Power е първата и за
Коментари Харесай

Първата компания в Черна гора, която ще изгради първата слънчева електроцентрала

Базираната в Подгорица компания Solar Power е първата и за момента единствена компания в Черна гора, която дава отговор на всички условия за създаване на слънчева електроцентрала. Именно по тази причина е и сдружението, което ще построи първата такава централа в страната, съобщава сръбската eKapija.

Черна гора дава поръчка, че желае да се включи в производството на електрическа сила от възобновими източници. Страната желае да е в крайник с новото време и страните в Европа, които вървят все по-устремено към зелена сила.

Електроцентралата Cevo ще бъде с обща мощ от 150 MW. За реализацията на тази инвестиция страната е издала градоустройствени и механически условия на Solar Power, които са получили и утвърждение на Оценката за влияние върху околната среда.
 Черна гора влага 700 милиона евро във възобновими източници на сила
Тази балканска страна влага 700 милиона евро във възобновими източници на сила

В страната се строи най-голямата слънчева електроцентрала в Европа

Подписан е и договорът за присъединение към електроразпределителната мрежа на страната.

Слънчевата електроцентрала Cevo ще бъде построена върху земя от 1,3 милиона m2. Строителството на слънчевата централа ще стартира тази година, като се чака работите да приключат до края на 2026 година.

Черна гора е твърдо решена да влага стотици милиони евро в слънчева сила през идващите години. Страната неотдавна понижи Данък добавена стойност за слънчеви панели и планува скок в производството на слънчева сила.

Последните промени в законодателството опростиха процедурата за слънчеви електроцентрали до 1 MW. Те са освободени от задължението да получат градоустройствени и механически условия. Това е спомагателен подтик за развиването на слънчеви планове в Черна гора.
 Светът регистрира рекорден дял на вятърна и на слънчева сила в произвеждане на електрическа енергия
Светът регистрира рекорден дял на вятърна и на слънчева сила в произвеждане на електрическа енергия

Енергийният бранш е най-големият източник на излъчвания на въглероен диоксид
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР