Базиликата Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026

...
Базиликата Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026
Коментари Харесай

144 ГОДИНИ ПО-КЪСНО: Саграда Фамилия в Барселона ще бъде завършена през 2026 г.


Базиликата " Саграда Фамилия " в Барселона ще бъде приключена през 2026 година, 144 години след полагането на първия камък.

Председателят на организацията, натоварена със завършването на шедьовъра на Антонио Гауди, разгласи тази дата предходната сряда, когато се навършват 100 години от гибелта на архитекта на постройката.

Естеве Кампс съобщи, че разполагат с парите и материалите, с цел да завършат постройката, в това число 172,5-метровата централна кула, отдадена на Исус Христос, с което Саграда Фамилия ще стане най-високата постройка в Барселона.

Въпреки че постройката би трябвало да бъде приключена до 2026 година, работата по скулптурите и декоративните елементи и най-много по противоречивото стълбище, водещо към това, което вероятно ще бъде основният вход, се чака да продължи до 2034 година

Когато работата стартира през 1882 година, мястото е земеделска земя, само че през миналите години градът се разраства към църквата. Изграждането на стълбището, което щеше да се простира през два огромни квартала на града, щеше да докара до преместването на към 1000 фамилии и предприятия.

Въпреки че някои откриватели на Гауди го оспорват, Кампс упорства, че стълбището постоянно е било част от проекта на архитекта.

" Ние следваме проекта на Гауди до дъно, споделя той. " Ние сме негови наследници и не можем да се откажем от плана му. Планът, показан на локалната власт през 1915 година, който е подписан от Гауди, включва стълбището. " Той добави, че водят диалози с кмета на Барселона Жауме Колбони по отношение на проекта, защото локалната власт има последната дума. " Нямам кристална топка, която да ми каже по кое време ще вземат решение ", сподели той.

От самото си основаване Саграда Фамилия е преследвана от войни, пренебрегване и липса на финансиране. Неотдавна пандемията от ковид докара до двегодишно спиране на работата по обекта.

Преди навлизането на всеобщия туризъм дейностите са били финансирани само с дарения от покаяли се грешници, което е правело паричните потоци непредвидими и мнозина са се съмнявали, че работата в миналото ще бъде приключена. Поетът Жоан Марагал разказва базиликата като " поезията на архитектурата... храм, който в никакъв случай няма да бъде приключен, който непрекъснато се трансформира ".

От десетилетия насам туризмът подсигурява постоянни доходи, като близо 5 милиона гости годишно заплащат по 25-40 евро за посещаване. Малко повече от половината от 125-те млн. евро, които се получават, отиват за дотъкмяване на работата. Как се изразходва останалата част остава мистерия, защото църквата не е задължена да разгласява докладите си.

През 1936 година, при започване на гражданската война в Испания, анархисти подпалват криптата и унищожават работилницата на Гауди и гипсовите модели, които той прави като управление за своите наследници при завършването на работата. Архитектът Lluís Bonet i Garí избавя фрагментите и моделите на Гауди са усърдно съединени още веднъж. Много от техническите елементи за реализирането на плана на Гауди по-късно са конкретизирани от новозеландския проектант Марк Бъри благодарение на аеронавигационен програмен продукт.

Саграда Фамилия се счита за едно от чудесата на актуалния свят, само че това не постоянно е било по този начин. Салвадор Дали разказва нейната " ужасяваща и корозивна хубост ", а Джордж Оруел я счита за " една от най-отвратителните здания в света " и разяснява, че анархистите са показали липса на усет, защото не са я взривили, когато са имали опция.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР