Базата на руските военноморски сили в Севастопол е била атакувана

...
Базата на руските военноморски сили в Севастопол е била атакувана
Коментари Харесай

Украйна опита атака с надводни дронове по базата на руския флот в Севастопол

Базата на съветските военноморски сили в Севастопол е била атакувана от морски безпилотни самолети в понеделник вечерта и нападението е било отблъснато, заяви ръководителят на окупационните управляващи на Севастопол Михаил Развозжаев.

" Днес от 3,30 ч. сутринта е имало опит за нахлуване против Севастопол. Към момента: един дрон е погубен от силите на Противовъздушна отбрана, вторият се е взривил. Всичко се случи на външния рейд, не са развалени никакви обекти ", написа Развозжаев в Telegram.

Украинската страна към момента не е коментирала известията за нападението.

Същевременно Украинският президент Володимир Зеленски още веднъж съобщи, че Украйна не може да съобщи Бахмут на руснаците, макар че съгласно доста военни анализатори градът е с малко стратегическо значение.

Според Зеленски, в случай че Русия завладее изцяло Бахмут, той може да се трансформира в плацдарм за нахлуване против административния център на Донецка област Краматорск и прилежащия Славянск.

Изданието " Украинска истина ", преразказвайки изявлението на Зеленски пред арабския ефирен канал, оповестява също, че той е нарекъл смешна формалната реторика на Русия, че е във война на украинска територия с НАТО.

" Русия е във война с Украйна. И защото не е в положение да води война почтено, тя към този момент споделя, че е във война с НАТО, тъй като я е позор да признае, че една страна, която е 40 пъти по-голяма от Украйна, не е в положение да ни победи ", споделя Зеленски.

" Ако Русия не ни беше нападнала, Финландия в никакъв случай нямаше да се причисли към НАТО ", съобщи украинският президент. Всички страни, които имат някаква граница с Русия или са имали някакви стопански връзки - всички те желаят да имат енергийна, икономическа и селскостопанска самостоятелност. Те са виждали по какъв начин постоянно и на всички места им извиват ръцете, с цел да реализиран своя резултат. Сега всички тези страни желаят да се причислят към НАТО - с цел да се защитят ", споделя още украинският президент.

Вчера американският Институт за проучване на войната повдигна тематиката за появяването на украински военни на левия бряг на Днепър в Херсонска област и основаването на плацдарм там. Американските военни специалисти са сметнали тази информация за достоверна.

" Руските военни блогъри предоставиха задоволително видеоматериали с геолокация, с цел да потвърдят, че украинските сили са заели позиции на левия бряг на Херсонска област от 22 април ", се споделя в сводката.

Неуточнен брой украинци се появили северно от Олешки и напреднали до северния завършек на селището по шосето западно от Дача.

" Кадрите също по този начин демонстрират, че съветските сили може да не управляват островите на реките Кинка и Чайка... Възможно е съветските сили да отдават приоритет на поддържането на защитата в градски региони като Олешки и Нова Каховка, оставяйки островите в делтата на Днепър без контрол ", допуска Институтът.

Според него " мащабът и желанията на тези украински старания остават неразбираеми, както и способността и желанието на Украйна да поддържа постоянна позиция в региона ".

Институтът разгласява и карта на хипотетичното наличие на ВСУ.

Редица западни военни блогъри обаче разкритикуваха картата.

" Картата не е представителна, това са блатисти региони без пътеки и пътища, несъответствуващи за военна окупация. Няма безусловно никакво доказателство, че Украйна управлява жизнерадостен плацдарм през река Днепър или даже поддържа наличие ", съобщи австралийският блогър Нейтън Роузър, който постоянно проучва обстановката в Украйна.

Още по-рано, когато стартира да се приказва за плацдарм, американският блогър DefMon го сложи под въпрос. " Няма форсиране на река Днепър. Няма мост. Има разпръснати известия за това, че украинските сили са заели позиции на левия бряг... Това е тресавище без пътища ", написа той на 20 април.

Вчера той уточни местата на евентуалния десант на ВСУ на лична карта и повтори, че това е блатиста околност и няма данни украинските военни да са достигнали до пътя за Олешки или да са навлезли в обитаеми места.

Той също по този начин съобщи, че украинските военни от време на време се появяват в този регион след освобождението на Херсон.

Появиха се и публични мнения. Украйна не е удостоверила фактическото битие на плацдарм.

" Искам всички да схванат: когато фронтовата линия минава около такава необятна мощна река като Днепър, превъзмогването на такова затруднение е доста сложна работа. Ето за какво тук даже най-хубавите специалисти от Института за проучване на войната би трябвало да се запасят с самообладание ", съобщи Наталия Гуменюк, говорителка на Южните отбранителни сили.

Тя добави, че интервенциите на ВСУ изискват осведомително безмълвие, до момента в който не стане задоволително безвредно за украинските военни.

Назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Володимир Салдо твърди, че руснаците имат цялостен надзор над лявата част на Херсонска област. Той назовава известията за основаването на плацдарм " осведомителна война " от страна на Украйна.

Първите известия за това, че украинските въоръжени сили са се трансферирали на левия бряг, пристигнаха от съветски блогове (включително такива, които се водят от съветски военни). Освен това от съветска страна се появи видео, за което се твърди, че демонстрира катери на ВСУ на река Днепър край Херсон.

Може да се направи изводът, че украинските въоръжени сили несъмнено се придвижват сред крайбрежията на Днепър. Но дали украинските военни са съумели да открият непрекъснат плацдарм на левия бряг на Днепър, не е напълно ясно, написа украинското издание " Страна ". Макар че има версии, че може да става дума за разузнаване на позициите на руснаците, както и за демонстративни дейности, целящи да отклонят вниманието на съперника от посоката на главния удар.

В същото време руснаците интензивно обработват десния бряг с бомби. Вчера през нощта върху Херсон са хвърлени пет управляеми въздушни бомби от четири самолета. Удари се нанасят и с безпилотни самолети " Ланцет ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР