Базар на пчелните продукти започна от днес в Плевен. Той

...
Базар на пчелните продукти започна от днес в Плевен. Той
Коментари Харесай

Базар на пчелните продукти започна в Плевен

Базар на пчелните артикули стартира от през днешния ден в Плевен. Той е ситуиран на площад " ". Своята продукция оферират 12 пчелари от Плевенския район.

Целта на този базар, който възражда традицията от преди години, е да насърчим плевенчани да употребяват повече мед и пчелни артикули, които са потвърдено с позитивен резултат върху нашето здраве, сподели при откриването доцент Юлиян Станчев, ръководител на Областния пчеларски съюз (ОПС). Той напомни, че още античните гърци са смятали меда за " божествена храна ", а в наши дни посредством достиженията на науката е потвърдено какъв брой потребни за хората са другите пчелни артикули. Доц. Станчев акцентира, че пчеларството в България и света претърпява сложни години поради разнообразни заболявания и вредители по пчелите, ниска изкупна цена, а у нас и поради ниската консумация на мед.

Председателят на Оборотна помпена станция показа и своята концепция за образуване на обичайни фермерски пазари в Плевен, които да бъдат подкрепени и от локалната власт.

Базарът минава под патронажа на кмета на Община Плевен доктор Валентин Христов, който пожела триумф на уредниците и по остаряла българска традиция за триумф на начинанието лисна менче с вода. Сред гостите на откриването бяха още регионалният шеф Виолета Иеремиева и ръководителят на Общинския съвет доцент Иван Малкодански. 

Базарът се провежда от Областен пчеларски съюз - Плевен, новосъздадената кооперация " Плевен Мед 2023 " и " Партнерс Експо " ООД. Той ще продължи до неделя, 26 ноември.

Празничната атмосфера при разкриване на базара бе допълнена от осъществявания на възпитаници от Националното учебно заведение по изкуствата " Панайот Пипков " и Северняшкия отбор.

В съботния ден в салона на Военния клуб ръководителят на Асоциацията на апитерапевтите в България доктор Евгени Петков ще изнесе лекция на тематика " Пчелните артикули като храна и лекарство ". С лекция ще се показа и ръководителят на Съюза на пчеларските организации в Сърбия доктор Родолюб Живадинович. Той ще приказва по тематиката за продуктивно пчеларство и положителни пчеларски практики.

Преди двете лекции за първи път в Плевен ще се провежда европейска медена закуска.

Във фоайето на Военния клуб посетителите ще могат да прегледат произведения от обичайния интернационален конкурс за рисунка " Пчеларството - екология и изобилие. Пчелните артикули - здраве и дългоденствие ". Ще бъде оповестено и тазгодишното издание на Международния годишен детски конкурс на пчеларска тема, който обичайно се провежда като съпътстващо събитие на пчеларското ревю през февруари в Плевен.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР