Байталската чудотворната икона на Божията майка бе донесена за поклонение

...
Байталската чудотворната икона на Божията майка бе донесена за поклонение
Коментари Харесай

Чудотворната икона на св. Богородица пристигна във Видин

Байталската чудотворната икона на Божията майка бе донесена за поклонение във Видин. Духовници и миряни посрещнаха светинята в катедралния "Св. вмчк Димитър Солунски ".
Иконата се пази в девическия манастир "Рождество на Пресвета Богородица “ край село Байтал, Украйна. В предишното там имало по-стар манастир, който бил опустошен, само че иконата оживяла, описа пред вярващите християни Видинският митрополит Даниил:
"Съществувал от антично време манастир в Украйна, който бил опустошен от турците. Тази икона била непокътната от тези разрушения, претърпяла и страшното атеистично време, скривана през всичкото това време от хора, които имали отношение към светинята...След време, когато иконата била открита, целият облик бил почернял, тъй че нищо не можело да се разбере от него. Когато монасите от манастир на "Св. Панталеймон " я подарили на един духовник, той я занесъл в Киево-Печерската лавра като помолил, в случай че е допустимо, да бъде реставрирана. Последвали дълги опити, от които личат следи, само че те не дали резултат, тъй като не било допустимо. Така почнали с този недореставриран облик да посещават разнообразни места и благословението на Пресвета Богородица почнало да се проявя посредством последователно разкриване на облика и явяването на разнообразни случаи, при които св. Богородица пособия на хората, които с религия се молили пред тази нейна икона. "
Сестра Лариса, която от 7 години пътува със светинята и събира средства за възобновяване на старинния манастир, описа пред събралите се християни, че няма случай, в който чудодейната икона да не е помогнала.
"Повярвайте ми, не е имало подобен случай, и не е имала такава молба, която тя да не е чула и да не е могла да помогне. "
Вярващи християни застанаха пред светинята и се помолиха за здраве и избавление.
Чудотворна икона на св. Богородица "Одигитрия Байталска " ще остане в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски " няколко дни, след което ще бъде изложена за поклонение в други храмове във Видинска духовна околия. На 28 май светинята ще отпътува за Сърбия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР