Байер Леверкузен празнува първата си титла в Бундеслигата, след като

...
Байер Леверкузен празнува първата си титла в Бундеслигата, след като
Коментари Харесай

13-ият шампион!

Байер Леверкузен чества първата си купа в Бундеслигата, откакто победи Вердер Бремен в неделя. И то по какъв метод - 5:0 след хеттрик на младия немски национал Флориан Вирц.

Възпитаниците на Чаби Алонсо завоюваха Сребърната салатиера в 29-ия от общо 34 кръга, като го сториха с неоспорима преднина на върха пред хегемона Байерн Мюнхен и възкръсналия Щутгарт.

Леверкузен стана първият тим след Борусия Дортмунд, който през сезон 2011/12 съумя да победи Байерн в борбата за купата в Бундеслигата.



На 5 октомври 2022 година Чаби Алонсо пое борещия се да не изпадане Байер Леверкузен, намиращ се на предпоследна позиция и който по това време имаше едвам пет точки в актива си. Това беше вторият най-лош старт на сезона в историята на Байер Леверкузен от 1979 година насам.

???? |
— Bayer 04 Leverkusen (@bayer04_en)

До този миг Чаби Алонсо в никакъв случай не беше водил тим като старши треньор, откакто се причисли към Леверкузен преди година и половина от Реал Сосиедад Б.

През май 2023 година Леверкузен завършви на шесто място и се класира за Лига Европа, където продължава да води борба за втория по значимост европейски клубен трофей.

На 14 април 2024 година " аспирините " подпечатаха първата купа в своята 120-годишна история - 18 месеца, или тъкмо 557 дни по-късно. И станаха първенец №13 на Бундеслигата, само че остава да забележим дали това ще се окаже съдбовно за ориста им.

Останалите тимове, които са триумфирали със Сребърната салатиера са Байерн Мюнхен (32 пъти), Борусия Дортмунд и Борусия Мьонхенгладбах (5), Вердер Бремен (4), Хамбургер и Щутгарт (3), Кайзерслаутерн и Кьолн (2), Нюрнберг, Айнтрахт Брауншвайг и Мюнхен 1860 (1).



Титлата стана факт след нула провали и 43 следващи мача без загуба във всички надпревари, изравнявайки достижението на Ювентус от сезон 2011/12, като статистиката важи за топ 10 на най-елитните шампионати в Европа след 2000-а година насам.

The BayArena`s 30,000 stadium capacity might be a little tight on space today for Leverkusen fans????️????
— DW Sports (@dw_sports)

В момента Байер Леверкузен продължава да води война на три фронта - " аспирините " на Алонсо ще спорят за Купата на Германия с втородивизионния Кайзерслаутерн, а също по този начин е и на четвъртфинал в Лига Европа, където води на Уест Хем с 2:0 след първия мач.

И всичко това се случва в цялостния дебютен сезон на Чаби Алонсо, който завоюва купата, а в този момент мечтае и за требъл. Разбира се, неговият Байер е и единственият непобеден тим в топ лигите на Стария континент! Няма потребност от думи. Само една. Легенда!

И испанецът си го заслужи, както заслужи и това, че в града към този момент има улица на негово име.
От единия до другия край Леверкузен беше обагрен в неделния априлски ден в алено и черно и емблемата на града. И всичко това се случи единствено ден след 64-ия рожден ден на една от легендите на немския футбол - Руди Фьолер, чиято кариера завърши точно на " БайАрена " през 1996-а, когато Бундестима триумфиа с европейската купа в Англия.

А тази година следва ново състезание на Стария континент...

" Това е страховит миг с един топ тим и популярен клуб. Когато спечелиш шампионата, това е нещо особено. Тимът го стори за първи път в историята на Леверкузен: би трябвало да се наслаждаваш на това.Трябва да празнуваш с почитателите, със фамилиите. За мен е чест да работя за този клуб ", съобщи щастливият Чаби Алонсо.





Спечелването на купата от Байер Леверкузен означаваше, че невероятната серия на Байерн Мюнхен от 11 шампионски трофеи в Бундеслигата е в историята. Последният тим, друг от баварците, който завоюва шампионата преди неделния 14 април 2024-а, беше Борусия Дортмунд на Юрген Клоп през 2012 година

|????
— Bayer 04 Leverkusen (@bayer04fussball)

На фона на всички празненства дано хвърлим бърз взор на някои от цифрите, тъй като Леверкузен продължава да слага нови стандарти в този необикновен сезон. " Аспирините " към този момент са първият тим, който остава непобеден в 29 мача в Бундеслигата от началото на акцията. Никой различен отбор не е достигал 79 точки на този стадий от сезона. Освен това за първенците това са най-хубавите за клуба 10 следващи победи в лигата.



След последния съдийски сигнал публиката нахлу на терена, откакто преди този момент направи още няколко опита, а играчите на Байер Леверкузен честваха със своите последователи.

Сториха го и в съблекалнята, където Виктор Бонифас, отбелязал първото попадение против Вердер, беше пуснал на касетофона музиката на Флавур Набаня и всички танцуваха по случай извоюваната купа. Разбира се, не се размина и леденият бирен душ върху архитекта на този триумф - Чаби Алонсо, който с усмивка на разположение отпи от идната му поднесена халба с кехлибарена течост.



Вирц в страната на сънищата

Героят на Байер, който се отличи с хеттрик против Вердер, към момента мъчно възприема всичко: " Все още ми би трябвало малко време, с цел да осъзная какво в действителност постигнахме. Не можеш да си представиш сходно нещо авансово, изключително когато видиш какво се е случило в Бундеслигата през предходните години. В някакъв миг си мислиш, че може да има още (обрати), които да се случат ".



Националът, на който Германия доста ще разчита на домашното европейско състезание, започващо през юни, означи своите попадения, откакто " аспирините " водеха с 2:0.

За 3:0 той означи с шут със скорост 115.12 km/h и от разстояние 24.95 метра. Второто негово попадение пристигна от по-малка отдалеченост - 15.68 м и с придвижване на топката 101.1 km/h. Флориан Вирц оформи своя хеттрик малко преди края от 15.43 метра и с много по-скромна скорост на удара - 86.48 km/h, само че пък той беше акуратен.

Не може да се подмине и фактът, че доста от огромните противници на Байер през годините, или техни някогашни футболисти, засипаха с похвали клуба.

Един от тези беше и нашият Димитър Бербатов.

" Хора, знаете какво стана, нали? За първи път в миналото Байер Леверкузен, моят някогашен тим, стана първенец! Напълно справедливо, най-хубавият тим в Бундеслигата, най-хубавият тим в Европа. Толкова съм благополучен! Начинът, по който играят футбол... О-о-о-о, изцяло справедливо да са първенци. Поздравления, обичам ви, момчета! Вие сте митове в този момент. И... Не забравяйте да ме поканите в края на сезона, когато празнувате. Ще се забележим, обичам ви, хора! ", написа българинът в обществените мрежи.







Капитанът на Германия Илкай Гюндоган насочи хвалба за новите първенци на страната: " Не може да има две отзиви за това дали това е справедливо. Какво достижение - уау! Ако тимът остане по този начин дружно, може да стигне надалеч в Шампионската лига ".

Пауло Серджо, легенда на Бундеслигата (121 участия за Леверкузен): " Поздравления за Байер 04 Леверкузен! Това, което тимът направи през този сезон, е удивително и аз съм толкоз благополучен за тима, личния състав и целия град Леверкузен. Да стигнеш до този миг без проваляне и да спечелиш някои от мачовете по метода, по който го направи, е феноменално достижение и те изцяло заслужават похвалите и признанието, които получават ".

Leverkusen fans after winning there first Bundesliga title since they formed 119 years ago????
— Abdul Rahman Mashood (@abdulrahmanmash)

Филип Лам, осемкратен първенец на Бундеслигата с Байерн Мюнхен и международен шамион с Германия: " Поздравления за тима на Байер Леверкузен, за Чаби Алонсо и неговия треньорски щаб, както и за целия клуб и неговите почитатели за страхотния сезон. Контролът върху играта и увереността, които тимът разви под управлението на Чаби Алонсо, са изключителни. Една доста заслужена победа немския първенец! Старата маркетингова смешка " Вицекузен " най-сетне може да бъде оставена да почива ".

Лотар Матеус, легенда на международния футбол, първенец на планетата и седемкратен отличник на Бундеслигата: " Поздравления и събаряне на шапка на целия тим на Байер Леверкузен. Начинът, по който Чаби Алонсо построи тима през този сезон, е удивителен. Тази година те преобладаваха в Бундеслигата и към момента са на път да реализират триумфи в Лига Европа и на финала за Купата на Германия ".

Юрген Клинсман, първенец на Бундеслигата, международен първенец: " Какъв баснословен сезон за Байер Леверкузен и всички негови почитатели. Мога единствено да се удивлявам на треньора Чаби Алонсо и неговия щаб с всички играчи и помощници за подобен необикновен сезон. Те играха най-вълнуващия футбол през цялата година и доказваха мач след мач, че в никакъв случай не се отказваш, до момента в който съдията не надуе последния съдийски сигнал. Огромен комплимент и поздравления за Байер Леверкузен! ".







И малко любопитна статистика от шампионския мач на Байер Леверкузен:

Бонифас осъществя за първи път в Бундеслигата през тази календарна година;

Леверкузен сложи връх в Бундеслигата за най-дълъг старт на сезона без проваляне - 29 мача;

През този сезон " аспирините " са повели в 24 мача и са спечелили всеки един от тях;

Трите попадения на Вирц значат, че той към този момент е достигнал двуцифрен брой голове и асистенции през този сезон в немската елитна лига (11 попадение и 10 завършващи подавания) - първият състезател, който реализира това. Хеттрикът е първи в кариерата му при мъжете;

Байер Леверкузен към този момент е отбелязал 74 гола в Бундеслигата този сезон, което е клубен връх след 29 срещи.

Най-бързите футболисти в срещата бяха: Амин Адли (33.22 km/h), Джонатан Та (33.17 km/h) и Пиеро Рейна (32.86 km/h) междинна скорост.







Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР