Байдън поема въпросите за Тръмп и възрастта в нова реч за набиране на средства

...
Президентът Джо Байдън нападна остро Доналд Тръмп като решен да
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън нападна остро Доналд Тръмп като „решен да унищожи демокрацията“ на кампания за набиране на средства в понеделник, като отправи някои от най-яростните си осъждения досега на своя предшественик в предварителния преглед на изборите реванш следващата година.

Байдън също се опита да опровергае хроничните въпроси за възрастта си, твърдейки, че дългият му опит във Вашингтон му е дал мъдростта да насочи нацията напред.

Речта извън камерата даде поглед върху предизборното послание на Байдън, докато усилията му за преизбиране се засилват. Вместо обичайното си рецитиране на икономическото си досие, Байдън се прицели директно в това, което каза, че са опити на републиканците за подкопаване на демокрацията.

„През 2024 г. демокрацията отново е в бюлетината“, каза Байдън. „И нека няма съмнение: Доналд Тръмп и неговите републиканци MAGA са решени да унищожат американската демокрация и аз винаги ще защитавам, защитавам и ще се боря за нашата демокрация. Ето защо бягам."

Байдън прекара голяма част от изминалата година в рекламиране на икономическите си резултати на поста, но рейтингите му на одобрение остават анемични и дори много демократи казват, че не искат той да се кандидатира за втори мандат.

В своите забележки в театъра Lunt-Fontanne на Таймс Скуеър, където той говореше на концерт за набиране на средства с участието на няколко видни изпълнители, Байдън изглежда тества нов материал върху възприемчива тълпа, използвайки нови атакуващи линии и обръщайки се директно към проблема с възрастта.

Новите линии бяха ярък опит за контрастиране със забранителния републикански фаворит и голямо отклонение от предишните опити на Байдън да се дистанцира от правните проблеми на своя предшественик.

Само преди няколко седмици, когато Тръмп се предаваше в затвора на окръг Фултън по обвинения, свързани с опитите му да се вкопчи във властта, Байдън не се отнасяше леко към изстрела си.

В понеделник той обвини Тръмп и колегите му републиканци, че застават на страната на диктаторите и разделят страната.

„Няма да застана на страната на диктатори като (руския президент Владимир) Путин. Може би Тръмп и неговите приятели от MAGA могат да се поклонят и да го похвалят, но аз няма да го направя“, каза Байдън.

„Не вярвам, че Америка е тъмна, негативна нация, нация на касапница, водена от гняв, страх и отмъщение. Доналд Тръмп го прави“, добави той по-късно.

Позовавайки се на обещанието на Тръмп, ако бъде преизбран, да действа като „възмездие“ за неговите поддръжници, Байдън попита: „Мислили ли сте някога, че ще чуете президент на Съединените щати да говори така? Е, аз вярвам, че сме обнадеждена, оптимистична нация, водена от тезата, че всеки заслужава шанс.“

Байдън, говорейки от двуетажна чугунена декорация за възраждането на Суини Тод, което в момента се играе на Бродуей, също се опита да се изправи срещу въпроса за напредналата си възраст, която според социологическите проучвания остава основна грижа за американските избиратели. На 80 Байдън ще бъде на 86 в края на евентуален втори мандат.

„Много хора изглеждат фокусирани върху възрастта ми. Повярвайте ми, знам по-добре от всеки друг“, каза президентът, като продължи да използва опита си като обосновка за преизбирането си.

„Когато тази нация беше легнала на гърба си, знаех какво да правя“, каза той.

Относно Украйна той каза: „Знаех какво да направя, за да възстановя съюзите“.

„Когато демокрацията беше заложена на карта, знаех какво да направя“, заключи той.

Проучване на CNN, проведено от SSRS в края на август, установи, че приблизително три четвърти от американците казват, че са сериозно загрижени, че възрастта на Байдън може да повлияе негативно на сегашното му ниво на физическа и умствена компетентност (73%) и способността му да изкара още един пълен мандат, ако преизбран (76%), като по-малко мнозинство от 68% е сериозно загрижено за способността му да разбере тревогите на следващото поколение (това е 72% сред хората под 65 години, но само 57% от тези на 65 или повече се чувстват същото).

Арлет Саенц от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР