Бавното икономическо възстановяване от пандемията заплашва да отложи пълното възстановяване

...
Бавното икономическо възстановяване от пандемията заплашва да отложи пълното възстановяване
Коментари Харесай

Пандемията може да забави пълното възстановяване на енергийното търсене до 2025 г., прогнозира МАЕ

Бавното икономическо възобновяване от пандемията заплашва да отсрочи цялостното възобновяване на търсенето на сила до 2025 година, съобщи Международната организация по енергетиката (МАЕ), представена от Ройтерс.

В годишния си отчет World Energy Outlook МАЕ предвижда, че при „ главния сюжети “, които планува скорошно основаване на ефикасна ваксина и медикаменти против COVID-19, международната стопанска система ще се възвърне през 2021 година, а енергийното търсене – през 2023 година

При сюжета на „ отсрочено възобновяване “ обаче тези дати ще бъдат изместени с две години в бъдещето.

В този случай МАЕ предвижда, че „ по-дълбокият кратковременен спад ще подкопае капацитета за напредък на стопанската система и ще докара до висока безработица и растеж на банкрутите “.

Според основаната в Париж организация международното търсене на сила ще спадне с 5% през 2020 година, като свързани с него излъчвания на въглероден диоксид ще се свият с 7%, а вложенията в енергетиката - с 18%. Търсенето на нефт и въглища ще се намали надлежно с 8% и 7%, до момента в който това на възобновими енергийни източници ще нарасне.

От МАЕ споделят, че е прекомерно рано да се каже дали пандемията е подействала като затруднение или трамплин за енергийната промишленост по пътя към повишение на нейната резистентност.

„ Далеч сме от постигането на нашите климатични цели с политиките, които съществуват сега по света “, разяснява изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол.

„ Ерата на растежа на световното търсене на нефт ще завърши през идващите 10 години, само че при неналичието на огромна смяна в държавните политики, не виждам явен знак за пик. Световното икономическо възобновяване скоро ще върне търсенето на нефт на равнищата от преди рецесията “, сподели още той в изявление.

Към 10:15 часа българско време цената на сорта Брент се увеличи с 0,14 цента, или 0,34%, до 41,86 $ за барел, до момента в който американският лек недопечен нефт WTI нарастна с 0,13 цента, или 0,33%, до 39,54 $ за барел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР