Бавно започва да се нормализира обстановката след голямото бедствие в

...
Бавно започва да се нормализира обстановката след голямото бедствие в
Коментари Харесай

Обстановката в Трилистник бавно се нормализира - местен жител засне скъсана дига на р. Стряма

Бавно стартира да се възстановява ситуацията след огромното злополучие в пловдивското село Трилистник. След последователното оттичане на водата вде по-осезаемо стартират да личат вредите от бедствието. А локален гражданин съумя да снима с хеликоптер скъсаната дига на река Стряма, предизвикала вредите.

Много са потърпевшите хора. Много потърпевши са и земеделските производители в региона, със загуби за стотици хиляди лв.. Екипът ни предава от вкъщи на семейство Наневи, по който има съществени провали. Най-рано след три дни ще стартират да изпомпват водата Не е ясно и какъв брой време ще продължи този развой.

Буквално всяка втора къща в Трилистник наподобява като тази. Едва през днешния ден някои от хората съумяха да стигнат до домовете си, с цел да огледат вредите.



Всичко в къщата на Емил Димитров е унищожено. Успял е да резервира единствено малко документи.

" Най-важното е, че родителите ми са живи и здрави и през вчерашния ден успяхме да ги евакуираме ", споделя той.

Емил съумя да избави през днешния ден от потопа и един таралеж.

Със специфична техника спасители стигаха до към момента цялостните с вода къщи, с цел да помагнат на хората там.

" Това е амфибия, високопроходима, плува. По улиците има над 70 см вода и надлежно достъпът до къщите го вършим с това нещо. В момента освободихме една къща и в този момент продължаваме нататък по адреси ", изясни Георги Влайков, Аварийно избавяне – Пловдив



Сериозни са загубите за многото аграрни производители в Трилистник. Миналата година бяха ударени от голяма градушка, а тази - безусловно потопени. Току-що ожънатият слънчоглед във фермата на Георги Стоилов към този момент е под вода.

" Тук има към 400-500 тона слънчоглед, погубен. Ние безусловно банкрутираме, безусловно ", показа Георги Стоилов, аграрни производител.



С боен хеликоптер земеделският производител Красимир Кумчев снима отвисоко скъсана дига на 2 км от селото и наподобяващата на джунгла река Стряма.



" Никакво разчистване на речни корита,никакво разчистване на отводнителни канали и на напоителни канали. Ето тук където се намираме сега, това е първата година, в която „ Напоителни системи “ не почистиха каналите си. За мен това е главната причина ", разяснява той.

На същото мнение е и кметът на Трилистник

" За страдание нехайството на институциите, които дават отговор за реката, за дигата, доведохо да това трагично положение на нашето село ", Мирчо Петров.



Проверка на Басейновата дирекция в Пловдив пътвърди, че дига на 2 км от село Калековец е скъсана и е препълнила каналите на Напоителни системи. Последвалата приливна вълна е заляла Трилистник. Служебният министър на земеделието съобщи, че към този момент е изработен подробен оглед по цялата дига и са изяснени слабите места.

" Да, ще бъде тествано всичко по трасето. " Напоителни системи “ е остарял проблем, тъй като то е комерсиално сдружение, което би трябвало да продава единствено вода, само че то стопанисва и дигите. Системно има и недофинансиране. С сътрудниците сме се разбрали – където има проблем, се работи ", съобщи Явор Гечев.

В момента се прави всичко допустимо да не се допусне компрометирането на още насипи поради невижданите превалявания. Само за няколко дни в Пловдивска област се изля една-трета от годишната дъждовна норма.

Репортер: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР