Батерията може да съхранява енергия през пролетта и да охлажда

...
Коментари Харесай

Евтини батерии ще съхраняват енергия с месеци


Батерията може да съхранява сила напролет и да охлажда къщата през лятото
(илюстрация: Sara Levine/Pacific Northwest National Laboratory)

Учени предложиха идея за евтини акумулатори с невисок саморазряд, които могат да съхраняват сила с месеци. Разработката е дело на откриватели от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на Съединени американски щати.

Ежедневните и даже сезонни съмнения в производството на електрическа сила от възобновими източници принуждават учените да търсят оптимални устройства за предпазване с минимално саморазреждане. Няма особена потребност от такива устройства за потребителски цели, само че те са подобаващи за аварийно зареждане и балансиране на потреблението в електрическите мрежи.

Ново на учени от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория (PNNL) се концентрира върху батериите с разтопена сол, които могат да „ замразят ” заряда си с месеци, до момента в който не се наложи да го освободят. Експериментална батерия с размерите на хокейна шайба резервира 92% от заряда си за три месеца. След шест месеца предпазване батерията резервира най-малко 80% от първичния си заряд.

Батериите с разтопена сол са изобретени по време на Втората международна война. Електролитът в такива акумулатори се втвърдява при стайна температура и става неактивен, което предотвратява приключването на заряд. За да бъде задействана батерията, тя се нагрява и още веднъж се трансформира в течност, което задейства химичните реакции на йонообмен, присъщи за батериите.
още по темата
„ Искаме да заредим тази батерия, когато има доста възобновима сила. След това да я поддържаме при температура на околната среда, което ще разреши да я замразим и да деактивираме саморазреждането за дълготрайно предпазване ”, изяснява водещият откривател Гуошен Ли.

„ Когато пристигна време да използваме батерията, има няколко разнообразни метода за нейното загряване. Например, можем да използваме отработена топлота или да активираме част от батерията в самото начало и по-късно да използваме това електричество за самозагряване ”, добавя ученият.

Като електролит се употребява натриев тетрахлоралуминат (NaAlCl4). Това вещество, сходно на електродите, направени от и алуминий, е определено заради ниската си цена и забележителното си разпространяване. Голям проблем е високата точка на размразяване на солите. Конкретно за тази сол тя е 187 °C.

В идеалния случай температурата на размразяване не би трябвало да е толкоз по-висока от стайната, с цел да се изразходва по-малко сила за активиране на батерията. Например 70-80 °C. Като бъдеща своя задача учените виждат замяната на никеловите електроди с такива от по-евтини метали, както и намиране на соли с по-ниска точка на размразяване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР