Басманният районен съд на Москва арестува трима нови обвиняеми по

...
Басманният районен съд на Москва арестува трима нови обвиняеми по
Коментари Харесай

139 са вече жертвите на терористичната атака в Москва. Задържани са още трима

Басманният областен съд на Москва арестува трима нови обвинени по делото за терористичната офанзива в Крокус Сити Хол - Диловар Исломов, брат му Аминчон и татко им Исроил Исломов, оповестява " Коммерсанть “. Едновременно с това бе конкретизиран и броят на починалите – 139 души. Наранявания са получили още 182 индивида.

" 137 души починаха на мястото на терористичната офанзива, двама издъхнаха в лечебни заведения. 40 души са починали от огнестрелни рани, а двама от композиция от огнестрелни и прободни рани. В резултат на пожара са починали 45 души от въздействието на високи температури и задушаване от горенето. 182 души са получили пострадвания с друга тежест “, съобщи ръководителят на Следствения комитет на Русия (СКР) Александър Бастрикин на среща с президента Владимир Путин.

Диловар Исломов е имал автомобил " Рено ", който е продал на други упрекнати за терористичната офанзива. Той е първият съветски жител, задържан по случая. И тримата са задържани до 22 май 2024 година

Братя Исломови са обвинени по делото за терористичен акт, а татко им е обвинен. Според проверяващите братята са били вербувани от Шамсидин Фаридуни, един от хипотетичните терористи, направили стрелбата в Крокус, оповестяват от СКР. Уточнява се, че Аминчон Исломов е бил вербуван не по-късно от януари 2024 година, а брат му - не по-късно от 11 март.

Шамсидин Фаридуни също посещава Крокус Сити Хол преди терористичната офанзива. Един от служащите в концертната зала го разпознал като мъж, който на 7 март обиколил фоайето и се опитал да разбере от чиновниците какво се намира в постройката, след което си тръгнал. В нощта на 25 март, Шамсидин Фаридуни и още трима обвинени бяха задържани от Басманния областен съд на Москва за период от четири месеца.

Терористичната офанзива в Крокус Сити Хол край Москва беше осъществена вечерта на 22 март. Въоръжени хора нахлуха в постройката и откриха огън по хората. След това подпалиха " Крокус " и избягаха с лек автомобил " Рено ". ФСБ задържа 11 обвинени, в това число 4 хипотетични причинители на терористичната офанзива. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев прикани за екзекутиране както на самите терористи, по този начин и на всички, забъркани в терористичната офанзива. Ръководителят на Съвета по правата на индивида (СПЧ) в Русия Валерий Фадеев приказва за опцията за връщане на смъртното наказване в Руската федерация в изключителни случаи, в това число тероризъм.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР