Бащите искат промени в Семейния кодекс, защото децата страдат и

...
Бащите искат промени в Семейния кодекс, защото децата страдат и
Коментари Харесай

Бащи искат от закона право на споделено родителство

Бащите желаят промени в Семейния кодекс, тъй като децата страдат и правата им са нарушени

Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с претенции за промени в законодателството, обвързвано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развиване „ Член 24 ”, предава Българска телеграфна агенция.

" Борим се за правата на децата, които би трябвало да бъдат и с двамата си родители ", разяснява Гален Тодоров. По думите му сега българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този метод ги поврежда здравно.

" Децата развиват разнообразни типове проблеми като експанзия, стрес, слаб учебен триумф, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е доста значима за всяко едно човешко създание. Те не могат да се социализират в обществото свободно ", уточни Тодоров. Той изясни, че има импортиран законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, само че може да се усъвършенства още, с цел да имат децата по-добри права.

" В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война ", сподели юрист Карло Луканов, представител на фондация „ Бащи за отговорно родителство “. Той изясни, че родителите стартират война, когато и двамата желаят да бъдат такива, почват да се очернят един различен, връзките им стават нетърпими, от което страдат децата.

Според него е огромен проблем, че България не извършва правосъдните решения. " Осем пъти сме наказани в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени наставнически права или имат режим на наставнически налични връзки с децата, не могат да ги изпълнят ", добави Луканов. По думите му системата, която би трябвало да прави това – държавни или частни правосъдните реализатори – на практика не работи. " За да се стигне до едно решение, от време на време заседават подред три инстанции, това са седем съдии най-малко, които са работили, това е скъпа процедура, зает е голям държавен запас, получаваш един правосъден акт и най-после може да си го окачиш в рамка на стената, тъй като не можеш нищо да направиш с него ", разяснява Луканов.

" Това, което предлагаме, което е импортирано в Народното събрание, е предложение за въвеждане на споделено родителство ", уточни Луканов. Той добави, че неправилно се счита, че наложително детето би трябвало да бъде разграничено на две. Луканов сподели, че " споделеното родителство значи две неща: юридическите права – двамата родители да вземат участие дружно във всички значими решения за детето, без значение дали са разведени или разграничени, и физическото време, като не е наложително то да бъде 50 на 50. Приема се, че има споделено родителство, когато детето е с всеки от родителите не по-малко от 30 % от времето ", посочи Луканов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР