Бащите им управляваха държавата, построиха СССР, изпратиха хора в космоса

...
Бащите им управляваха държавата, построиха СССР, изпратиха хора в космоса
Коментари Харесай

Какво се случва с децата на съветския елит?

Бащите им управляваха страната, построиха Съюз на съветските социалистически републики, изпратиха хора в космоса и в това време унищожиха и екзекутираха хиляди.
Серго Берия: да строиш ракети в заточение
Десницата на Сталин и ръководителят на Народния комисариат на вътрешните работи (НКВД)  има единствено един наследник – Серго, който построява блестяща кариера като боен инженер.

 Младият Серо Берия

Младият Серо БерияАрхивна фотография

В самото начало на Втората международна война, тогава 20-годишният юноша минава интензивен тримесечен курс в радиоинженерната лаборатория на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) и се причислява към армията с чин техник-лейтенант. През 1941 година е изпратен на загадка специфична интервенция в Иран, през 1942 година служи в групата на силите на Северен Кавказ, а по-късно, по особено задание, участва на конференциите в Техеран и Ялта измежду ръководителите на антихитлеровата коалиция. След войната Серго приключва Ленинградската военна академия по връзки. Докато работи върху дипломата си, той проектира първата руска крилата ракета КС-1 „ Комета “ и става един от най-хубавите военни инженери в страната. Магистърските и докторските дисертации се базират на негови планове, за които той също получава медал „ Ленин “ и Сталинска премия.

Но всичко се трансформира фрапантно след ареста и изтезанието на татко му през 1953 година. Серго е вкаран в пандиза за една година и лишен от всички звания, награди и научни степени. Комисия го признава за отговорен в плагиатство, а дисертациите му се смятат за преправка на проучвания от други откриватели и инженери. През 1954 година, дружно с майка си, той е изпратен в „ административно заточение “ в Урал, където все пак му е възложен тристаен апартамент и правото да работи върху дизайна на ракетите си. Син и майка също трансформират фамилното си име на Гегечкори, уверени, че „ с семейството Берия хората ще ни раздерат “.

 Серго Лаврентиевич Берия (Сергей Алексеевич Гегечкори) (1924-2000), инженер, конструктор на радарни и ракетни системи, наследник на Лаврентий Берия.

Серго Лаврентиевич Берия (Сергей Алексеевич Гегечкори) (1924-2000), инженер, конструктор на радарни и ракетни системи, наследник на Лаврентий Берия.Sputnik

„ Гегечкори беше моминското име на майка му. Винаги го е употребявал, когато се е представял. Нито един път не загатна, че татко му е Лаврентий Берия “, колегата му Рел Матафонов през 1950-те години. Серго стартира кариерата си от нулата, като елементарен инженер, издигайки се още веднъж през годините. През 1964 година той желае трансфер в Киев, Украйна, където продължава да се изкачва по кариерната стълбица. От 1990 година до 1999 година Серго работи като основен конструктор в Киевския проучвателен институт. По-късно той стопира да крие обстоятелството, че е наследник на Берия и даже написа своите записки, в които обезверено се пробва да оправдава татко си, който доста обича. Той твърдо има вяра, че Берия е бил употребен като „ жертвено агне “ за закононарушенията на партийния хайлайф и че всички дейности на татко му са били в полза на страната.
Леонид Хрушчов: въстава против Сталин и умира в борба
Човекът, който развенчава култа към личността на Сталин, има шест деца, само че най-отличаващото измежду тях е най-големият наследник Леонид.

 Леонид Никитич Хрушчов

Леонид Никитич ХрушчовАрхивна фотография

Синът на бъдещия общоприет секретар на Съветския съюз стартира трудовия си живот във фабрика. Но през 1939 година, когато избухва Съветско-финската война, той непринудено се записва в Червената войска и желае прекачване на фронта като водач на бомбардировач. По време на тази къса война той прави 30 полета.

Година по-късно, през юни 1941 година, Германия нахлува в Съветския съюз и стартира това, което след това оказва се като Великата отечествена война. Леонид още веднъж отива на фронта, само че претърпява злополука при започване на юли и е тежко ранен. Година по-късно кракът му към момента е ранен, той още веднъж е изпратен на фронта, този път като водач на изтребител. Според на сестра му Рада, нейният сакат брат е изпратен назад на фронта за наказване, че инцидентно, както се твърди, е прострелял моряк през 1942 година, до момента в който е бил пийнал на събиране (внучката на Леонид, Нина Хрушчова, счита, че случаят е фиктивен и за това няма доказателства). Във всеки случай синът на Хрушчов продължава да лети; през 1943 година той не съумява да се върне от задача и е разгласен за липсващ.

Според формалната версия на събитията Леонид е свален, до момента в който прикривал самолета на другар от немски Focke Wulf. Но има и доктрина на конспирацията, замислена, както в този момент се има вяра, от сталинистите за дискредитиране на Никита Хрушчов, само че доста известна по това време.

В нея се показва, че Леонид в действителност минава на немската страна, след това е похитен по искане на Сталин и е разстрелян, като след това казусът е затулен. Историята в никакъв случай не е доказана, макар че нейната „ цел “ не е инцидентна:

„ Леонид е имал мощен темперамент. Това, съгласно мен, провокира спор с татко му, тъй като последният желае да го направи болшевик, само че той няма желание да стане подобен “, споделя Нина, правнучката на Никита Хрушчов. По думите ѝ Леонид се държал като московски денди, считал, че е класа над останалите и е бил хиперактивен. Днес той би бил разгласен за „ привързан към адрелина “, споделя тя.
Галина Брежнева: бяга с цирков актьор и почива в психиатрична болница
 Генералният секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Илич Брежнев и щерка му Галина (преден план) на честването на 70-ия рожден ден на Брежнев в Големия кремълски замък

Генералният секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Леонид Илич Брежнев и щерка му Галина (преден план) на честването на 70-ия рожден ден на Брежнев в Големия кремълски дворецВладимир Мусаелян/TASS

В младостта си дъщерята на Брежнев мечтае да стане актриса, само че татко ѝ я изпраща да учи лингвистика в университета. Това обаче не „ отстранява “ художествения ѝ блян и Галина намира различен метод да изрази стремежите си.

През 1951 година тя се влюбва в гастролиращия цирков реализатор Евгений Милаев (той е на 41, единствено четири години по-млад от самия Леонид Брежнев; Галина е на 22). След като отпада от университета, тя получава работа като костюмиер в същия цирк и дружно бягат. Въпреки че ражда щерка, бракът им се разпада, когато Милаев се впуска в спекулация с артистка. Вторият ѝ брак е със сина на известния илюзионист Емил Кио, 18-годишният Игор Кио. Но единствено след 10 дни двойката се развежда по гледище на авторитетния татко на Галина.

 Галина Брежнев, щерка на генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Л. И. Брежнев, и Юрий Чурбанов

Галина Брежнев, щерка на генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Л. И. Брежнев, и Юрий ЧурбановЮрий Абрамочкин/Sputnik

Когато Брежнев поема „ юздите “ на властта, щерка му става магнит за бохемското висше общество. В последна сметка тя се оказва „ подобаваща партия “ за подполковника от вътрешната работа Юрий Чурбанов, само че прекарва цялото си време по соарета, където се пристрастява към алкохола.

Животът на Галина се трансформира в призрачен сън след гибелта на татко ѝ през 1982 година. Висшето общество ѝ обръща тил, брачният партньор ѝ е задържан и против фамилията на Брежневи са заведени антикорупционни производства. Нейният алкохолизъм става публично притежание. В последна сметка личната щерка на Галина я настанява в психиатрична клиника, където тя почива от инсулт.
Наталия Хаютина (Ежова): пробва да се обеси и да оправдава татко си
 Наталия Хаютина (Ежова)

Наталия Хаютина (Ежова)Архивна фотография

В сталинските чистки от 1937-1938 година съвсем 700 000 души са наказани на гибел (), и всичко това в името на тогавашния началник на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) Николай Ежов. „ Кървавото джудже “ (той е висок едвам 1,50 м) няма свои деца, само че осиновява щерка Наталия.

Има няколко версии по какъв начин се ражда тя, в това число, че е нелегално дете на последната брачна половинка на Ежов или че е противозаконната щерка на самия Ежов, или дъщерята на семейство руски дипломати, екзекутирани от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Ежов. Каквато и да е истината, момичето е осиновено на 11 месеца и става главно занятие на Ежов. „ Той беше страховит татко. Спомням си по какъв начин направи кънки с две остриета за мен със личните си ръце и ме научи да играя тенис и городки. Прекарваше доста време с мен “, Наталия.

Когато през 1938 година Ежов е задържан, той моли: „ Не пипайте моето момиче! “ Осиновителката ѝ към този момент е умряла от самоубийство и по тази причина Наталия е изпратена в особено сиропиталище за „ врагове на народа “. Дори по време на пътуването ѝ се споделя да не помни предходното си име, само че Наталия обожава татко си и се възползва от всяка опция да приказва за това. Но стресът в последна сметка става прекомерно огромен, с цел да го понесе и тя взема решение да се обеси. Въжето обаче не устоя. „ Цялото ми тяло беше опасано, роклята ми беше скъсана, а въжете висеше към врата ми “, тя.

По-късно Хаютина непринудено се реалокира в село покрай Магадан (8000 км източно от Москва), където татко ѝ е изпращал доста от жертвите си – с цел да бъде по-близо до тях. През 1999 година тя подхваща правни дейности за реабилитация на татко си, само че съдът отхвърля делото. Там, в Магадан, тя написа стихове и песни, рядко излиза от къщата.

Потръпва при всяко почукване на вратата: „ Все още мисля, че един ден ще почукат на вратата ми и ще ми отмъстят за това, което беше баща ми “. Тя почива през 2016 година.

създател: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР