Бащите да имат право на отпуск в размер до два

...
Бащите да имат право на отпуск в размер до два
Коментари Харесай

На първо четене: Бащите ще имат право на 2 месеца отпуск за отглеждане на дете до 8 години

Бащите да имат право на отпуск в размер до два месеца за развъждане на дете до осемгодишна възраст от бащата, ако не е употребил трансфериран от майката (осиновителката) отпуск за развъждане на дете. Това ще става с обезпечено право на парично обезщетение от държавното публично обезпечаване (ДОО), плануват признатите на първо четене от Народното събрание промени в Кодекса на труда. Законопроектът на Министерския съвет (МС) беше признат със 179 гласа „ за “, 21 „ въздържал се “, без „ срещу “.

Целта на препоръчаните промени е въвеждане в националното законодателство на условията по европейски наставления по отношение на „ равновесието сред професионалния и персоналния живот на родителите и лицата, полагащи грижи “. В претекстовете към законопроекта на Министерски съвет е посечено, че законоустановеното право на бащите (осиновителите) на заплатен отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст е допустимо да докара до позитивно влияние върху уравновесеното присъединяване на родителите при развъждането и възпитанието на детето в фамилна среда.

Вносителите показват, че нужните средства за изплащането на обезщетение при прилагане на отпуск за развъждане на дете до осемгодишна възраст от бащата (осиновителя) ще бъдат за сметка на плануваните разноски за краткосрочни компенсации със Закона за бюджета на ДОО за съответната година. Предложенията план на акт не води до влияние върху държавния бюджет, означават още те.

Депутатите одобриха предложенията сред първо и второ четене на законопроекта да бъдат направени в период от три дни.

Парламентът отхвърли други три законопроекта за промени в Кодекса на труда – два на „ Възраждане “ и един на ГЕРБ-СДС.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР